Vesna preporučuje

Godina magičnog razmišljanja / Joan Didion

˝Godina magičnog razmišljanja˝ intimna je ispovijest slavne američke književnice Joan Didion o boli što je proživljava nakon iznenadne suprugove smrti. Suočena s gubitkom i dubokom tugom, počinje pisati dnevnik, pomno bilježeći sve uspone i padove svog pokušaja da nastavi normalno živjeti. Kako se nositi s neminovnim krajem? Gdje pronaći poticaj za nastavak života? Je li bol manja ako je ne iskazujemo pred drugima? Bez uljepšavanja, bez odmaka i potpuno otvoreno autorica se bavi tim teškim pitanjima, a odgovori na njih znače ujedno i nalaženje novog života.

Otmjenost ježa / Muriel Barbery

Roman Muriel Barbery ’’Otmjenost ježa’’ plijeni od prve stranice svojim neočekivanim zapletom, paradoksima, osjetljivim, dubokim i smiješnim likovima. Događa se u jednoj buržujskoj pariškoj zgradi u sedmom okrugu s glavnim likom kućepaziteljice koja čita filozofske knjige i romane, a pred stanarima koje svaki dan susreće glumi analfabetizam, ne bi li je ostavili na miru. Strastveno voli Tolstoja i rusku književnost, a Husserlovu fenomenologiju iščitala je uz Mahlerovu glazbu. Mimo svih konvencija, ona se vezuje za gospodina Ozua, bogatog Japanca, koji je poziva je na večeru, te za Palomu, djevojčicu od dvanaest godina, nadarenu i suicidalnu. Malo pomalo, stvara se čipka tananih ljudskih odnosa.

Tajni ključ Svemira / Lucy & Stephen Hawking

Autori ove knjige su poznati znanstvenik s područja istraživanja svemira Stephen Hawking i njegova kćerka, tako da roman objedinjuje zabavnu pustolovinu s mnogim zadivljujućim znanstvenim činjenicama o svemiru i planetima, a sadrži još i stvarne slike svemira u boji.

Higijena ubojice / Amelie Nothomb

Mlada novinarka dobiva priliku napraviti intervju sa osamdesettrogodišnjim književnikom, nobelovcem, koji boluje od raka. Suočena s okrutnim starcem punim mržnje prema svemu oko sebe, mlada novinarka Nina će se pokazati kao dostojan protivnik u tom intelektualnom dvoboju… Ovo je prvi roman mlade belgijske spisateljice rođene u Japanu. Napisala je još desetak romana kojima je izazvala pozornost i kritičara i publike. Za roman “Strah i trepet” osvojila je 1999. godine nagradu Francuske akademije za najbolji roman .U svojim romanima često koristi autobiografske elemente.

Gonič zmajeva / Khaled Hosseini 

Gonič zmajeva prvi je roman afganistanskog pisca Khaleda Hosseinija, koji je odmah postao uspješnicom, provevši čak 101 tjedan na listi najčitanijih naslova The New York Timesa. Isti nadimak nosi i Hasan, nepismeni afganistanski dječak s nevjerojatnom sposobnošću da predosjeti na koje će mjesto sletjeti papirnati zmaj. Tridesetosmogodišnji Amir, Hasanov najbliži prijatelj, priča o svojem životnom putu koji vodi od Kabula do Pešavara u Pakistanu, te potom do San Francisca. Paralelno uz priču o dječačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost koja nadmašuje čak i onu političku, teče priča o modernom Afganistanu, nevjerojatno nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija a potom dokrajčio talibanski režim. Amirov osjećaj krivice koji ga proganja kad god se sjeti svojeg razorenog grada postaje nepodnošljiv, i kad se vrati da bi spasio Hasanovo siroče, razvija se zaplet koji opčinja i napetošću i osjećajnošću…

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice