Kratka povijest

Godine 1846. u Koprivnici je osnovana prva čitaonica, tzv. kasino, a do kraja 19. stoljeća osnovano je nekoliko čitaonica, koje su središta sveukupnog društvenog i kulturnog života grada.

Selidba na Zrinski trg

Gradska knjižnica i čitaonica osnovana je 1945., a nakon niza seljenja po raznim gradskim lokacijama 1981. je smještena u neoklasicističku zgradu iz 1865. godine na Zrinskome trgu u kojoj je i danas.

Knjižnica Fran Galović - arhiva 1978

Kronologija

 • 1979. nabavljen je prvi bibliobus kao četvrti te vrste u Hrvatskoj.
 • 1990. nabavom prvog računala i računalnom obradom knjiga započinje digitalizacija poslovanja Knjižnice.
 • 1991. Knjižnica postaje samostalna ustanova i dobiva naziv po zavičajnom i hrvatskom književniku Franu Galoviću.
 • 1995. Knjižnica dobiva funkciju županijske matične knjižnice.
 • 1996. uvodi prvi javni pristup internetu u gradu Koprivnici.

Knjižnica Fran Galović - arhiva

1997. Knjižnica postaje prva javna ustanova u gradu Koprivnici koja ima svoju web stranicu. Iste se godine, s obzirom na nedostatak prostora, pristupa se etapnoj adaptaciji i rekonstrukciji zgrade, a podrumski prostor preuređen je suvremeni depo knjiga. Godine 1998. Knjižnica prelazi na računalni program Metel.Win, te uvodi automatiziranu posudbu, a sljedeće je godine katalog Knjižnice stavljen na internet. U istom periodu adaptirani su odjeli za djecu i odrasle. 2002. godine adaptirano je potkrovlje zgrade, a 2003. završena je unutarnja adaptacija i rekonstrukcija prvog kata zgrade. Zbog starosti i učestalih kvarova nabavljen je novi bibliobus 2004. godine.

 • 2005. u suradnji s Udrugom slijepih Knjižnica je dobila donaciju EU u iznosu od 68 000 eura za projekt “Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne”.
 • 2006. uvodi cjelovitu uslugu za slijepe i slabovidne kao pilot projekt u Hrvatskoj.
 • 2008. uvodi se besplatna članarina za stanovnike s prebivalištem na području grada Koprivnice.
 • 2011. Knjižnica je za potrebe proširenja spremišta knjiga dobila na korištenje dislocirani prostor u kompleksu Kampusa.

2012. na zahtjev Gradske uprave Knjižnica je potpisala ugovor s Medijskim sveučilištem o pružanju knjižničnih usluga studentima i nastavnicima do otvaranja Sveučilišne knjižnice, a iste se godine se uključila u europski projekt NAPLE Sister libraries. Godine 2013. Knjižnica je postala član mreže inovativnih knjižnica EIFL-PLIP i Europeana Awareness Public Libraries Network.

2013. godine postaje prva knjižnica u Europskoj uniji koja je dobila licencu za održavanje TEDx konferencija.

Knjižnična zbirka Medijskog sveučilišta preseljena je u novoosnovanu Sveučilišnu knjižnicu. Knjižnica je 2014. godine uvrštena u digitalni vodič „1001 libraries to see before you die“, te se uključila u provedbu Europeaninog projekta sakupljanja obiteljskih uspomena na Prvi svjetski rat u cilju njihove dostupnosti putem interneta.  Otvaranjem bibliobusnog stajališta u općini Molve, sve su općine i gradovi u Koprivničko-križevačkoj županiji pokrivene nekim oblikom knjižnične usluge.

 • 2016. Dijana Sabolović-Krajina obranila je doktorat znanosti s temom Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i njene prilagodbe društvenim promjenama u informacijskom dobu.
 • 2017. Uspješno je implementiran projekt „Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije“, koji je dobio međunarodnu nagradu za inovativnost organizacije Future Library.
 • 2019. Nagrada EIFL za inovativne knjižnične programe dodijeljena je koprivničkoj knjižnici za program “Mala škola korištenja pametnih telefona za starije osobe”.
 • 2019. knjižnica izrađuje aplikaciju mKnjižnica za svoje korisnike te kreće u prilagodbu aplikacije i za druge knjižnice u Hrvatskoj

2020. u skladu s epidemiološkim mjerama Noć knjige održana je u virtualnom svijetu

 • Knjižnica je dobila priznanje Američkog knjižničarskog društva za program Mala škola korištenja pametnih telefona;
 • otvoren je novouređeni, višefunkcionalni Zajednički kreativni prostor (Makerspace) na 1. katu Knjižnice u prostoru bivše čitaonice tiska.
 • Objavljena je prva slikovnica u nakladi Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, „Magdalenina Knjižnica na kotačima“, a inspirirana je radom koprivničkog bibliobusa.
 • Velik posao je odrađen preseljenjem spremišta u novi prostor unutar Kampusa.

2021.

 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice