Tko je Fran Galović?

Fran Galović jedan je od najpoznatijih podravskih pjesnika, a rodio se 1887. godine u Peterancu nedaleko Koprivnice. Gimnaziju, te studije hrvatskoga jezika i književnosti i klasične filologije pohađao je u Zagrebu.Intenzivno je stvarao djela svih književnih vrsta u razdoblju od 1903. do 1914. godine, što ga svrstava među najsvestranije i najplodnije mlađe pisce druge generacije hrvatske moderne.

Nakon završetka vojne obveze radio je godinu dana u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Mobiliziran je početkom 1914., a ujesen iste godine je poginuo od zalutalog metka na mačvanskom bojištu.

Fran Galović

Književna djela

Galovićevi su tekstovi kasnije objavljeni u deset knjiga “Sabranih djela”, u redakciji njegova prijatelja, prof. Julija Benešića. Njegovim najznačajnijim djelom smatra se nedovršena zbirka pjesama “Z mojih bregov”, posthumno objavljena “Književnoj republici” 1925. godine. Pjesme iz zbirke pisane su kajkavštinom sela Peteranca, a slave rodnu podravsku grudu, «gorice», mirise, boje i jednostavnost ljudi odanih zemlji. Označile su preporod hrvatske dijalektalne poezije 20. stoljeća.

U Galovićevu se čast od 1994. godine organizira književni festival „Galovićeva jesen“.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice