Mitska bića - digitalna priča

Aplikacija „Mitska bića – digitalna priča“ edukativna je animirana i interaktivna slikovnica za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Aplikacija sadrži 8 uzbudljivih epizoda u kojima se pojavljuju stvorenja i likovi iz narodnih predaja, mitova i legendi vezanih uz rijeku Dravu, podravski i prigorski zavičaj. Projekt je u sklopu programa „Godina čitanja 2021.“ ostvarila Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. Medijski pokrovitelj je Radio Drava.

Digitalne slikovnice

Digitalne slikovnice nastale su u okviru pilot projekta „Princeza na kraju svijeta“ – inovativno i kreativno poticanje čitanja kod djece u digitalnom okruženju. Projekt se provodio od svibnja do listopada 2018. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Koprivnice i Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Nastalo je osam digitalnih slikovnica u kojima pratimo avanture glavnih junaka i upoznajemo se s mitološkim bićima Podravine.

Knjiga „Hrvatska bajoslovlja“ Vida Baloga i ilustracije Patricia Agüera Mariña poslužile su djeci kao inspiracija za sporedne likove u priči. U izradi digitalnih slikovnica sudjelovalo je 36 djece koja su pod mentorstvom Ivane Kranželić tijekom osam literarno-kreativnih radionica pripremala ilustracije i tekst, nakon čega su uslijedile radionice digitalne obrade novonastale priče.

Sredinom 2020. zahvaljujući suradnji koprivničke knjižnice i DND Koprivnica mitska bića iz mitologije i digitalnog okruženja oživjela su kroz lutkarske predstave na gradskom trgu. Djeca su se kroz predstavu upoznala s četveroglavim zmajem Pozojem, strašnim Mrakačom, Pesoglavcem, vješticom Grozelinom, dravskom i Hutom vilom.

Kroz ovu lutkarsku suradnju Grad Koprivnica dobio je originalni projekt koji je prepoznao i Savez društva „Naša djeca“ Hrvatska dodijelivši mu povelju za Naj-akciju.
U Dječjem odjelu dostupni su i promo materijali – bookmarkeri na kojem je poveznica na svaku slikovnicu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice