Zdravka preporučuje

Starenje za početnike / Branka Erdelji-Štivić

Tema romana je preispitivanje odnosa pred odlazak u mirovinu i kreativno rješenje krize zrele dobi.
˝Jesam li vodila svoj život k toj mirnoj, staloženoj, neupadljivoj frustriranoj osobi kakva sam postala ili sam se prepustila pa kud stignem? I stigla sam u krasnu veliku kuću na Bukovcu, s mužem uglednim i dobrostojećim odvjetnikom, kćerkom vaskularnom kirurginjom i sinom elektroinženjerom, snahom znanstvenicom, krasnom unučicom, pred odlaskom u mirovinu na dobar i pristojan način.

Trebala bih biti sretna i zahvalna, a ja sam samo sama˝ – priča Melita, glavna junakinja romana Starenje za početnike, čiji odlazak u mirovnu prati pobuna i želja za preispitivanjem odnosa koje je gradila cijeli život. Svoje autentične osjećaje i stvarne potrebe Melita će osvijestiti uz pomoć svog „drugog ja“, nekonvencionalne Ite.

Voli me više od svega na svijetu : priče o pripadanju / Mira Furlan 

Život najveće filmske i kazališne dive naših prostora Mire Furlan bio je više od života, prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspjeha, padova, ljubavi i izdaja. U autobiografskoj knjizi dovršenoj pred preranu smrt Mira Furlan pripovijeda, literarno moćno, svoj život i živote svojih bližnjih – od sudbine majke Branke i oca Ivana te bake Ljube do supruga Gorana i sina Marka, kojem je knjiga i posvećena.

Bez zadrške Mira Furlan čitatelja uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru. Voli me više od svega na svijetu oživljava vrijeme koje je nestalo u ratu, generaciju i pojedince koji su vjerovali u bolji i sretniji svijet te zbog toga, pogotovo ako su bili nadnacionalni poput autorice, početkom sukoba u bivšoj Jugoslaviji za njih više nije bilo mjesta u novim državama. Emotivna, moćna proza u kojoj pratimo život mlade intelektualke koja odrasta u disfunkcionalnoj obitelji te se odlučuje za glumu, gdje se smjenjuju sreća i nesreća, proza u kojoj vidimo i lice i naličje slave, urezuje nam se svakim zarezom, svakom rečenicom pod kožu.

Neispričane priče / Rajko Grlić

Rajko Grlić u svojim Neispričanim pričama na jedinstven način spaja život i film, pišući autobiografsku prozu u kojoj se oko filmskih pojmova isprepliću ključni životni događaji, biografski fragmenti, sjećanja, anegdote, uspomene, priče iz režijske bilježnice i evidencija o prijelomnim sudbinskim putovanjima jedne obitelji koju su društveni, politički i ratni prevrati nosili s jednog kraja svijeta na drugi.

Koristeći nazivlje filmske terminologije za naslove poglavlja, Rajko Grlić povezuje te pojmove s odgovarajućim situacijama iz različitih razdoblja svoga života i povijesti svoje obitelji, pronalazeći u nepredvidivoj dramaturgiji života dodirne točke s leksikom, poetikom i zakonitostima filma.

Neispričane priče puno su više od klasične autobiografije – u njima je dokument jednog vremena, mnogih pojedinačnih i kolektivnih sudbina, ali i pisani trag jedne redateljske karijere u kojoj je, pored svih snimljenih i nagrađenih filmova, ostalo puno nesnimljenih filmskih priča koje su ovdje oživjele kao pripovijetke.

Ova knjiga vrijedna je na mnogo razina: i kao sjajna proza koja se čita kao napeta fikcija bez obzira na autentičnu faktografiju, i kao autobiografija čovjeka koji je itekako zadužio hrvatsku kulturu, i kao dokument vremena nekoliko generacija koje nas se tiču, i kao filmski leksikon koji sugerira da prave filmske i prozne priče ne treba tražiti dalje od života samog.

Nit / Victoria Hislop

Solun, 1917. Na dan rođendana Dimitrija Komnina, vatra je poharala grčki grad u kojem, jedni pored drugih, vijekovima žive kršćani, židovi i muslimani. Pet godina poslije, dom Katerine Sarafoglou, na obali Male Azije, uništila je turska vojska. Izgubivši majku u kaosu nakon napada, Katerina bježi preko mora, u Grčku. Životi dvaju izbjeglica, Dimitrija i Katerine, uskoro će se ispreplesti, zajedno s pričom i sudbinom njihova grada, u trenutku kada rat, strahovi i progon počnu dijeliti njegove stanovnike. Solun, 2007. mladi Englez grčkoga podrijetla prvi put sluša priču o životima svojega djeda i bake, i shvaća da mora donijeti odluku. Njih dvoje desetljećima je čuvalo uspomene i blaga ljudi koji su iz grada morali pobjedi. Može li on postati novi čuvar uspomena i pretvoriti Solun u svoj novi dom?

Robinja : istinita priča o izgubljenom djetinjstvu jedne djevojčice i njezinoj borbi da preživi / Mende Nazer i Damien Lewis

Mende Nazer živi sretno djetinjstvo u planinama Nuba u Sudanu.
Okružena je ljubavlju svoje obitelji i prijatelja i mašta o tome kako će jednoga dana biti liječnica i brinuti se za ljude.
Jedne noći, kada Mende ima 12 godina, u selo upadaju mudžahedini, i sve lijepo i nevino u njezinu životu biva izbrisano na najokrutniji način.
Prodana je bogatim Arapima u Khartoumu kao robinja.
Mendin pakao traje sedam dugih godina nakon kojih je šalju u London da služi drugoj arapskoj obitelji.
Pruža joj se jedinstvena prilika za bijeg u slobodu…

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice