Zimski praznici u Makerspaceu

10. siječnja 2024.

Za vrijeme prvog djela zimskih praznika, koprivnička knjižnica pripremila je zabavne programe za djecu. Pored čitanja i pojačane posudbe knjiga za djecu za slobodno vrijeme, djeca su u Makerspaceu u organiziranim programima provodila vrijeme uz igru i kreativni rad. Jedan od programa koji je privukao pozornost bila je “prototipiraonica” u kojoj su djeca Design Thinking metodom radila prototip supersanjki. Krenuli su od problema – nedostatka snijega da koriste sanjke. Kako bi ih ipak mogla koristiti, napravili su prototipove u kojima sanjke imaju kotače, motor na solarnu energiju, propelere ili one s pedalama te plutajuće sanjke. Ideje i rješenja su bila inovativna, a svi prototipovi ekološki održivi. Ovakav način razmišljanja potiče inovacije, empatiju, generira nove ideje i navodi djecu da razmišljanjem rješavaju probleme, povećava samopouzdanje i kreativnost kod djece. U radionici je sudjelovalo 12 djece. Održana je i radionica 3D printanja tijekom koje su polaznici izrađivali 3D ukrase te predmete na dva načina – 3D printerom i modeliranjem papirom. Koristili su gotove modele iz bogate online baze te ih prilagođavali za print prema vlastitim željama. Nastali su zanimljivi 3D ukrasi – kuglice, medenjaci, zvijezde, ali i zmajevi. Pružanjem ovakvih usluga i programa cilj je djeci omogućiti uvid u svijet tehnologije, ali se potiče i njihova kreativnost i stvaralaštvo. Dan ranije sastali su se članovi dječjeg čitateljskog kluba “Čituljko” te kroz čitanje na glas analizirali “Božićnu priču” Charlesa Dickensa.
Početkom 2024. godine održana su i dva izazova- Lego izazov i Kreativni izazov. U Lego izazovu sudjelovalo je 10 djece, a njihove kreacije bile su tematski vezane uz zimu ili Harry Potter. U osmišljavanju jedinstvenih rješenja osim djece sudjelovali su i roditelji. U posljednjem program, Kreativnom izazovu, pod stručnim vodstvom naše poznate koprivničke dizajnerice Vlaste Puklavec, djeca su redizajnirala svoju odjeću kako bi je ponovno mogla koristiti. Sudjelovalo je 12 djece od 6 do 12 godina koja su pokazala zavidnu vještinu u osmišljavanju kreacija. Knjižnica se ovim programima pokazala kao mjesto susreta, druženja i kreativnosti, a sve u duhu održivog razvoja što je i cilj Makerspacea – zajedničkog kreativnog prostora.
Makerspace je i u siječnju otvoren za samostalno korištenje opreme i prostora prema unaprijed definiranom rasporedu koji možete pogledati u kalendaru događanja knjižnice.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice