ZAVRŠENA REVIZIJA KNJIŽNIČNE GRAĐE U KOPRIVNIČKOM BIBLIOBUSU

26. lipnja 2012.

Koprivnički bibliobus od 18. do 21. lipnja 2012. nije obilazio svoja stajališta zbog provođenja revizije (svojevrsne inventure) bibliobusnog knjižničnog fonda. U skladu sa zakonskom obvezom i knjižničnim propisima, pregledano je dvadesetak tisuća knjiga koliko bibliobus ima u svome fondu kako bi se utvrdilo poklapaju li se za podaci za svaki pojedini primjerak knjige na policama sa stanjem u računalnoj bazi. Svrha revizije bila je otklanjanje svih eventualnih manjkavosti u računalnim zapisima o pojedinim naslovima, a također i pročišćavanje fonda izlučivanjem dotrajalih i oštećenih primjeraka knjiga koji će se predložiti za otpis.
Kako bi posao bio što prije obavljen te kako bi bibliobus što manje izbivao sa svojih redovnih ruta u obilasku stajališta, u reviziji bibliobusnog knjižnog fonda sudjelovale su istovremeno 4 dvočlane ekipe sastavljene od 6 knjižničara te uz dragocjenu pomoć još dvije djelatnice zaposlene u knjižnici u sklopu programa javnih radova.
O kolikom opsegu posla se radilo, najbolje govore brojčani podaci: svaki član pojedine ekipe koji je bio zadužen za dohvaćanje knjiga s polica svakog je dana tijekom revizije prenio najmanje jednu tonu knjiga, hodajući pri tome dnevno ukupno i do 5 km, prelazeći i po više od 150 puta na dan put do polica po knjige, koje je trebalo donijeti do računalnih punktova radi provjere podataka i vratiti ih natrag na mjesto. S druge strane, članovi ekipe zaduženi za provjeravanje podataka u računalu, tijekom svakog radnog dana pregledali su, jednu po jednu, ukupno oko 1.500 knjiga dnevno s kojih su barkod čitačima očitavali podatke i uspoređivali njihovu točnost sa stanjem u računalnoj bazi te ih ponovo slagali redom kako bi se mogle vratiti na svoje mjesto na polici, ili popisati radi predlaganja za otpis, ukoliko se radilo o oštećenim primjercima. Tijekom četverodnevne revizije, oštećenih i dotrajalih knjiga izdvojeno je oko 950 primjeraka, od čega oko 700 iz fonda za odrasle, a oko 250 iz fonda za djecu. Ovi primjerci ubrzo će biti zamijenjene novim knjigama koje se gotovo svakodnevno nabavljaju u knjižnici za potrebe korisnika svih odjela, pa tako i bibliobusa.

Sve korisnike bibliobusa obradovat će informacija da će već od sljedećeg tjedna, tj. od utorka 26. lipnja 2012., bibliobus ponovno biti na raspolaganju svojim čitateljima na stajalištima po redovitom rasporedu koji se može pročitati na web stranici Knjižnici i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice