Završen knjižnični ERASMUS+ projekt „Putujuće knjižnice bez granica“

19. prosinca 2022.
Sudionice projekta i autorice izlaganja, Ljiljana Vugrinec i Silvija Perić, pokraj svog postera u Beogradu, u Narodnoj biblioteci Srbije

Ljiljana Vugrinec iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica i Silvija Perić iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, kao članice projektnog tima KA1 Erasmus+ projekta “Putujuće knjižnice bez granica”, sudjelovale su 14.-16. prosinca 2022. na 19. međunarodnoj konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije u Beogradu, gdje su predstavile primjere dobre prakse u radu katalonskih knjižnica i bibliobusa viđene tijekom mobilnosti u Španjolskoj u okviru projekta. Također su kolegama iz Srbije i drugih zemalja prenijele i iskustva u organizaciji i radu pokretnih knjižnica u Hrvatskoj.

Prijavitelj i koordinator projekta “Putujuće knjižnice bez granica” regionalno je Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, a partner i domaćin mobilnosti u Španjolskoj bila je Uprava za knjižnice Odjela za kulturu Vlade Autonomne pokrajine Katalonije. Za provođenje projekta koji je trajao od 15.12.2020. do 14.12.2022. odobrena je financijska potpora EU u iznosu 3.842 eura.

Hrvatske knjižničarke boravile su deset dana (19.-28.4.2022.)  u studijskom boravku u Kataloniji, autonomnoj pokrajini u Španjolskoj. Mobilnost je provedena s ciljem upoznavanja knjižničnog sustava Katalonije, s osobitim naglaskom na usluge pokretnih knjižnica za stanovnike ruralnih područja i programe za  poticanje  čitanja i pismenosti te cjeloživotnog učenja. U organizaciji domaćina, sudionice projekta posjetile su šest knjižnica u gradovima Barcelona, Vic i Lleida te 2 središnje ustanove za podršku knjižnicama u Barceloni i Lleidi, a neposrednim sudjelovanjem u njihovom radu s korisnicima na stajalištima upoznale su aktivnosti i djelovanje pet  bibliobusa, od čega tri u Okrugu Barcelona i dva u Lleidi. Također su posjetile sajam knjiga „Sant Jordi“ u Barceloni povodom katalonskog nacionalnog praznika, 23.4., Dana knjiga i ruža.

Na početku i na kraju projekta održani su sastanci na najvišoj razini s predstavnicima domaćina – partnera u projektu: odmah po dolasku u Barcelonu, sudionice projekta sastale su se s g. Josepom Vivesom i gđom Silviom Sanahujom iz Uprave za promociju i knjižnice  Odjela za kulturu Vlade autonomne pokrajine Katalonije u Barceloni, a zadnjeg dana projekta sudionice projekta službeno je primio Delegat Vlade Katalonije u Lleidi, g. Bernat Sole.

Nakon provedene mobilnosti,  u skladu s aktivnostima zacrtanima u sklopu diseminacije projekta, informacije o organizaciji i načinu rada katalonskih knjižnica i bibliobusa prenesene su knjižničarima na više stručnih skupova u Hrvatskoj, kao i u široj regiji – u Sloveniji i Srbiji, a pojedini primjeri dobre prakse  nastojat će se iskoristiti i za osmišljavanje novih usluga i aktivnosti za knjižnične korisnike u knjižnicama i bibliobusima na području na kojem djeluje Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Detaljnije informacije o projektu i provedenoj mobilnosti dostupne su na web stranici projekta https://erasmusbibliobus.wixsite.com/home .

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice