Završen bogat tjedan cjeloživotnog učenja

4. listopada 2016.

I u ovogodišnjem, desetom po redu Tjednu cjeloživotnog učenja Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica je u suradnji s partnerima organizirala brojne programe i aktivnosti za različite skupine korisnika. Ova nacionalna obrazovna kampanja, koja na jednostavan način, na temelju izravnih obraćanja građanima, potiče ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja, ove godine provedena je od 26. rujna do 02. listopada 2016.

      Knjižnica je za razne skupine korisnika ponudila programe koji potiču pismenost i čitanje, programe koji korisnicima pomažu pri svladavanju opće ili informatičke i informacijske pismenosti što je pretpostavka za usvajanje novih znanja i uključivanje na tržište rada i život zajednice.

           Započelo je postavljanjem izložbe posvećene dr.sc. Dragutinu Feletaru povodom njegova prijema u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Izložba je pružila uvid u impozantno područje znanstvenih, ali i književno-umjetničkih interesa akademika Feletara. Koncipirana  je kroz nekoliko tematskih cjelina kroz koje se želio prikazati izbor iz tog golemog opusa koji broji preko 90 knjiga i udžbenika. Prezentiran je izbor iz knjižnične zavičajne zbirke u kojoj se na jednom mjestu nalaze njegova djela.

            Knjižnica posvećuje veliku pozornost nezaposlenima pa je u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – ispostava Koprivnica, organizirala poduku za  nezaposlene osobe. Predstavljena im je Knjižnica i njene usluge koje bi im mogle pomoći da steknu vještine za što bolje predstavljanje na tržištu rada. Upoznali su Internet stranicu Knjižnice, naučili su kako pretražiti elektronički katalog i pronaći građu poput savjetnika za pisanje zamolbi i životopisa, savjetnika za pripremu za razgovor za posao i slično. Predstavljene su im baze podataka dostupne na internetskoj stranici Knjižnice kao i najpoznatije internetske stranice za traženje posla. Polaznici su posjetili i Knjižnicu gdje su im predstavljeni svi odjeli i usluge koje su im na raspolaganju, s posebnim naglaskom na informatičku i informacijsku edukaciju im mogu pružiti knjižničari i mogućnosti korištenja tehničke opreme poput računala, pisača, skenera…

            Za drugu skupinu nezaposlenih organizirana je edukacija u suradnji sa Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), s kojim Knjižnica i inače surađuje na edukaciji polaznika njihovih radionica. Edukacija nazvana „Knjižnični kutak“  predstavlja nezaposlenima prije spomenute sadržaje i usluge koji im mogu pomoći na što boljem predstavljanju na tržištu rada.

              Program nazvan „Učenje od prirode“  privukao je veliki broj građana u Stručno-znanstveni odjel Knjižnice gdje su putopisno predavanje održali Danijel Balaško i Romeo Sinjeri. Balaško i Sinjeri su na zanimljiv način predstavili svoj planinarski pothvat – osvajanje vrha Mt. Blanc (4810 m) u srpnju ove godine rutom Cosmiques (Trois Monts) koja slovi kao jedan od najtežih smjerova do vrha.

             U  sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja održana je tribina o konceptu multimedijalnog centra – nove zgrade Knjižnice.
Polazište tribine bili su rezultati anketiranja građana koje je koprivnička Knjižnica provodila tijekom srpnja i kolovoza ove godine pod nazivom „U novoj zgradi gradske knjižnice želim…!“. Cilj je bio doznati neposredno od onih kojima je knjižnica namijenjena, kakve su njihove potrebe i očekivanja od prostora nove zgrade te omogućiti samim korisnicima da se uključe u osmišljavanje sadržaja planirane nove knjižnične zgrade.U anketi su se kao alat koristile društvene mreže, a sudjelovalo je 250 građana s preko 400 iznesenih potre

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice