ZAVRŠEN BOGAT TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA U KNJIŽNICI

11. listopada 2018.

I ove godine se Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica aktivno uključila i u suradnji s partnerima, organizirala brojne programe i aktivnosti za različite skupine korisnika u Tjednu cjeloživotnog učenja. Ova nacionalna obrazovna kampanja, koja na jednostavan način, na temelju izravnih obraćanja građanima, potiče ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja, provedena je od 01. listopada do 07. listopada 2018. uz slogan „Provježbaj mozak!“

Knjižnica je za razne skupine korisnika ponudila programe koji potiču pismenost i čitanje te programe koji korisnicima pomažu pri svladavanju opće ili informatičke i informacijske pismenosti što je pretpostavka za usvajanje novih znanja i uključivanje na tržište rada i život zajednice.

Pojačano je promoviran projekt Vlade Republike Hrvatske „e-Građani“ kojim usluge javnog sektora postaju dostupne građanima i elektroničkim putem. Time komunikacija između građana i javnog sektora postaje znatno brža, jednostavnija i učinkovitija. Informatičku opremu kao i edukaciju za korištenje ovog servisa građani mogu besplatno dobiti u Knjižnici.

Organizirana je i edukativna radionica za knjižničare „Zaštita osobnih podataka u knjižnicama“. Organizirala ju je Županijska matična služba Knjižnice i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica u suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje iz Zagreba (http://cssu.nsk.hr). Zbog aktualne tematike radionica je privukla tridesetak knjižničara iz školskih, narodnih i specijalnih knjižnica s područja cijele županije, ali i iz Novog Marofa, Ludbrega, Slatine te iz knjižnice Knjižnice Hrvatskog sabora. Radionica je dala uvid u važeće zakonske propise vezane uz zaštitu osobnih podataka. Njezin je cilj bio upoznati knjižničare s osnovama rada s osobnim podacima knjižničnih korisnika i osobnim podacima autora. Polaznici su dobili pregled zakonskih okvira u Hrvatskoj i Europi s posebnim naglaskom na Uredbu o zaštiti podataka, koja se počela primjenjivati u svibnju 2018. u svim članicama Europske unije.

Knjižnica posvećuje veliku pozornost nezaposlenima pa je i ove godine u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – ispostava Koprivnica, organizirala poduku za nezaposlene osobe. Desetak polaznika edukacije upoznalo je Knjižnicu i njene usluge koje bi im mogle pomoći da steknu vještine za što bolje predstavljanje na tržištu rada. Upoznali su Internet stranicu Knjižnice, naučili su kako pretražiti elektronički katalog i pronaći građu poput savjetnika za pisanje zamolbi i životopisa, savjetnika za pripremu za razgovor za posao i slično. Predstavljene su im baze podataka dostupne na internetskoj stranici Knjižnice kao i najpoznatije internetske stranice za traženje posla. Također su im predstavljeni svi odjeli Knjižnice i usluge koje su im na raspolaganju, s posebnim naglaskom na informatičku i informacijsku edukaciju im mogu pružiti knjižničari i mogućnosti korištenja tehničke opreme poput računala, pisača, skenera… Oni polaznici koji još nisu članovi Knjižnice uvidjeli su prednosti članstva i korištenja knjižničnih usluga iskoristili su priliku i postali članovi Knjižnice.

Održana je i radionica za roditelje „Kako pomoći djetetu s disleksijom u učenju“ namijenjena roditeljima djece s teškoćama čitanja i disleksijom ali i stručnim suradnicima i stručnjacima koji se u svom radu bave djecom. Predavanje je održala Mateja Ružić, logopedica iz dječjeg vrtića „Tratinčica“ Koprivnica, u okviru nacionalne kampanje „I ja želim čitati“ koju su upravo pokrenuli knjižničari kako bi povezali sve sudionike u procesu zagovaranja za boljim razumijevanjem problema osoba s teškoćama čitanja. Radionica je okupila jedanaest roditelja i nastavnika kojima su prezentirane metode i savjeti za lakše učenje djece s disleksijom.

Zanimljivo predavanje održao je Ivan Ferenčak, koprivničkoj publici dobro poznati profesor

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice