Završen bogat Tjedan cjeloživotnog učenja koprivničke knjižnice s preko 150 posjetitelja

10. listopada 2017.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica je i ove godine, u suradnji s partnerima, organizirala brojne programe i aktivnosti za različite skupine korisnika u Tjednu cjeloživotnog učenja. Ova nacionalna obrazovna kampanja, koja na jednostavan način, na temelju izravnih obraćanja građanima, potiče ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja, provedena je od 02. listopada do 08. listopada 2017. uz slogan „Provježbaj mozak!“

Knjižnica je za razne skupine korisnika ponudila programe koji potiču pismenost i čitanje, podupitu razumijevanje i toleranciju prema različitostima te programe koji korisnicima pomažu pri svladavanju opće ili informatičke i informacijske pismenosti što je pretpostavka za rast pojedinaca usvajanjem novih znanja i uključivanje na tržište rada i život zajednice.

Započelo je promocijom projekta Vlade Republike Hrvatske e-Građani kojim usluge javnog sektora postaju dostupne građanima i elektroničkim putem. Time komunikacija između građana i javnog sektora postaje znatno brža, jednostavnija i učinkovitija. Informatičku opremu kao i edukaciju za korištenje ovog servisa građani mogu besplatno dobiti u Knjižnici.

S obzirom da Knjižnica posvećuje veliku pozornost nezaposlenima, i ove godine je u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – ispostava Koprivnica, organizirala poduku za  nezaposlene osobe. Predstavljena im je Knjižnica i njene usluge koje bi im mogle pomoći da steknu vještine za što bolje predstavljanje na tržištu rada. Upoznali su Internet stranicu Knjižnice, naučili su kako pretražiti elektronički katalog i pronaći građu poput savjetnika za pisanje zamolbi i životopisa, savjetnika za pripremu za razgovor za posao i slično. Predstavljene su im baze podataka dostupne na internetskoj stranici Knjižnice kao i najpoznatije internetske stranice za traženje posla. Također su im predstavljeni svi odjeli Knjižnice i usluge koje su im na raspolaganju, s posebnim naglaskom na informatičku i informacijsku edukaciju im mogu pružiti knjižničari i mogućnosti korištenja tehničke opreme poput računala, pisača, skenera…

Za drugu skupinu nezaposlenih organizirana je edukacija u suradnji sa Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), s kojim Knjižnica i inače surađuje na edukaciji polaznika njihovih radionica. Edukacija nazvana „Knjižnični kutak“  predstavlja nezaposlenima prije spomenute sadržaje i usluge koji im mogu pomoći na što boljem predstavljanju na tržištu rada.

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja održan je i susret članova Čitateljskog kluba slijepih „Šišmiš“ i Čitateljskog kluba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. U raspravi je sudjelovalo 15 članova klubova koji su prethodno čitali, odnosno slušali u zvučnom formatu roman „Dudov svilac“ Joanne Rowling. Osim što su u ugodnom ozračju raspravljali o pročitanom romanu, susret je bio i prilika za učenje o različitostima gdje su članovi čitateljskog kluba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica imali priliku vidjeti na koji način čitaju slijepi te kako funkcionira njihov čitateljski klub.

Zanimljivo predavanje o terminologiji LGBTIQ+ pokreta, povijesti LGBTIQ+ osoba te njihovih prava, osvješćivanju društva i razbijanju predrasuda, održala je Marita Šupe, aktivistkinja za prava LGBTIQ+ osoba i osoba s invaliditetom.

Održano je i predavanje „Samopouzdanje djeteta s teškoćama čitanja i disleksijom“ namijenjeno roditeljima djece s teškoćama čitanja i disleksijom ali i stručnim suradnicima i stručnjacima koji se u svom radu bave djecom. Predavanje je održala Dijana Lukačić, socijalni pedagog u OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica, u  okviru nacionalne kampanje „I ja želim čitati“ koju su upravo pokrenuli knjižničari kako bi povezali sve sudionike u procesu zagovaranja za boljim razumijevanjem problema osoba s teškoćama čitanja.

Za djecu predškolske dobi od četiri godine nadalje organizirana je

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice