Zanimljiva izložba u našim izlozima „Ratovi zvijezda – sve što želite znati“

20. prosinca 2019.

Ratovi zvijezda  – legendarni Star Wars  – filmska su bajka koju je prije više od četrdeset godina osmislio američki redatelj George Lucas: u originalnoj priči, Jedi vitezovi uz pomoć svemirske Sile bore se za mir u jako dalekoj galaktici, protiv zlih Sitha i njihovog imperija. Iako je prvi film priče o  Ratovima zvijezda stigao u američka kina još davne 1977. godine, i odmah oborio sve rekorde gledanosti, najprije u Americi, a potom i u cijelom svijetu, popularnost ove svemirske sage ne jenjava niti danas.

Ukupno je snimljeno jedanaest filmova (devet u glavnoj priči i dva dodatna), od kojih se najnoviji, Uspon Skywalkera, upravo prikazuje i u koprivničkom Kinu „Velebit“. Zanimljivo je da je prvi film iz Star Wars serijala u Koprivnicu, u Kino Velebit, stigao tek godinu dana kasnije, tj. prikazan je 1978. godine, jer je tih godina stranim filmovima trebalo nešto više vremena da stignu i do nas.

Više od 40 godina prisutnosti i popularnosti među milijunima ljubitelja širom svijeta čini Ratove zvijezda najdugovječnijom i najpopularnijom filmskom franšizom svih vremena i predstavlja jedinstveni fenomen suvremene svjetske pop-kulture. Poznavanje referenci iz Ratova zvijezda danas je dio opće kulture, a mnoge riječi originalno osmišljene u filmova uvrštene su i u recentne svjetske rječnike – primjerice, Jedi – svemirski vitez svijetle strane, padawan – vježbenik za Jedija, Lightsaber – svjetlosni mač Jedija itd.

No, da se „Ratovi zvijezda“ mogu i čitati, a ne samo gledati, pokazuje neobična izložba koja je upravo ovih dana postavljena u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. Izložba je nastala u suradnji Knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, a postavljena je uz pomoć knjižničnih volontera i privatnih kolekcionara – fanova Star Warsa iz Koprivnice. Izložene su knjige, slikovnice i filmovi iz fonda Knjižnice te plakati i drugi kolekcionarski predmeti iz privatnih zbirki kako bi se što bolje dočarala atmosfera “daleke galaktike”, kojom već više od četiri desetljeća putuju mnogima omiljeni likovi Luke, Leia, Han Solo, Darth Vader, Rey, Kylo Ren i drugi.

Zavirite u izloge knjižnice i  razgledajte izložbu o Ratovima zvijezda do 31.12.2019., posudite neki od Star Wars naslova za čitanje, odigrajte nagradnu igru i svakako pogledajte najnoviji nastavak serijala “Uspon Skywalkera” u Kinu Velebit. May the Force be with you – Neka Sila bude s vama!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice