Zajednički kreativni prostor – Makerspace

30. listopada 2020.
Makerspace prostor

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica 2. studenoga 2020. godine otvara vrata novouređenog, višefunkcionalnog Zajedničkog kreativnog prostora (Makerspacea) koji se nalazi na 1. katu u prostoru bivše čitaonice tiska. Zajednički kreativni prostor zamišljen je kao mjesto za učenje, istraživanje, druženje i zabavu uz korištenje suvremenih tehnologija. Prostor je to u kojem se potiču novi oblici učenja, posebno u području informatike, prirodnih znanosti i tehnike i u kojem se korisnici mogu samostalno služiti tehničkim uređajima i opremom, isprobavati ih, pomoću njih stvarati nešto novo ili se kreativno izražavati. Prostor je otvoren svima, no prvenstveno će biti zanimljiv djeci i mladima kao prostor za zabavno i korisno provođenje slobodnog vremena.

Samostalno korištenje prostora i opreme bit će moguće svaki radni dan od 12 do 15 sati uz prisutnost dežurnog knjižničara. Korisnicima su trenutno na raspolaganju 3D printer,  smart TV, PlayStation 4 i VR naočale, micro:bit i BOSON setovi dodataka, mBot, AQ:bit, micro:Maqueen, Makey Makey, računala, laptopi i tableti. Posjetitelje očekuju i mjesečne tematske aktivnosti. U studenom je primjerice tema Zapleši s Dashom pa posjetitelje uz redovitu opremu očekuju Dash, Dot i Ozobot, mali roboti koje će moći isprobati zahvaljujući posudbi Goethe Instituta Kroatien. Prosinac će biti  u znaku LEGO robotike, a posjetitelji mogu sudjelovati i u osmišljavanju raznih drugih kreativnih aktivnosti. Uz redovite knjižnične programe koji će se održavati u ovom prostoru, posjetitelji mogu očekivati povremene kreativne radionice, radionice robotike, 3D printanja, korištenja digitalnih kreativnih alata i sl.

Prostor će se moći rezervirati i koristiti i izvan ovog vremena prema dogovoru s knjižničarima ili unajmiti za komercijalne aktivnosti. Kontakt i e-mail za rezervacije i sve potrebne informacije je makerspace@knjiznica-koprivnica.hr.

Prostor je uređen zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture i medija RH te Grada Koprivnice, a posebno smo zahvalni IRIM-u na doniranoj opremi i edukacijama knjižničara, Goethe-Institutu Kroatien na stalnoj potpori i suradnji i Obrtničkoj školi Koprivnica na pomoći u uređenju prostora. Projekt su osmislile i realizirale knjižničarke Ida Gašpar i Maja Krulić Gačan.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice