Webinar „Razvijanje knjižničnih usluga za poticanje rane i obiteljske pismenosti“ u organizaciji Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara izazvao veliki interes među knjižničarima širom Hrvatske

8. srpnja 2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatsko knjižničarsko društvo, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Knjižnice grada Zagreba 2002. godine osnovali su Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara. U okviru Centra organiziraju se tečajevi za knjižničare i informacijske stručnjake iz svih vrsta knjižnica. Tako knjižničarima se omogućuje usavršavanje, usvajanje praktičnih i stručnih znanja. Često su i sami knjižničari mentori koji šire stečena znanja i iskustva u radionicama spomenutog Centra.

Knjižničarke Kristina Čunović, knjižničarska savjetnica iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ iz Karlovca i Danijela Petrić, knjižničarka i voditeljica Dječjeg odjela Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica kao potpora narodnim knjižnicama u poticanju rane pismenosti u Centru za stalno stručno usavršavanje knjižničara drže tečaj “Uvođenje i razvijanje usluga za bebe, djecu rane dobi i njihove roditelje u narodnim knjižnicama”. Ovaj tečaj prilagođen je za vrijeme pandemije i održava se kao webinar “Razvijanje knjižničnih usluga za poticanje rane i obiteljske pismenosti”. U ovoj godini do sada ove knjižničarke održale su 5 webinara za knjižničare u Slavonskom Brodu, gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Primorsko-goranskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji, a u planu do kraja godine ovaj webinar održat će se još i za knjižničare Virovitičko-podravske županije i Šibensko-kninske županije. Sudjelovalo je sveukupno 174 knjižničara iz školskih i narodnih knjižnica koji su dobili uvid u rijetka istraživanja o tome što i koliko hrvatske knjižnice čine za obitelji s djecom rane dobi te koliko se u Republici Hrvatskoj čita djeci rane dobi. Predstavljeni su i rezultati istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga koji se objavljuju posljednjih deset godina u Noći knjige; UNICEF-ovo istraživanje (2013.) te međunarodnih PIRLS i PISA istraživanja. Sudionicima je dan i teorijski pristup problemu: smjernice za bebe i malu djecu, knjižnično osoblje, prostor, knjižnična građa te su predstavljeni brojni primjere dobre prakse u poticanju rane i obiteljske pismenosti u Hrvatskoj i svijetu kao i kvalitetni digitalni sadržaji, mrežne stranice i aplikacije primjerene za djecu prema dobi. U webinaru su predstavljeni i dugogodišnji programi Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica poput „Knjige za bebe“, „Pričaonica za bebe i malu djecu“, Male knjižnice u pedijatrijskim ambulantama, Olimpijada čitanja. Poticanje rane pismenosti treba započeti djetetovim rođenjem, a u taj proces trebaju se uključiti svi mjerodavni partneri: roditelji, zdravstveni djelatnici, odgojno-obrazovne ustanove, stručnjaci različitih profila, volonteri. Donositelji odluka i financijeri moraju shvatiti da je rana pismenost ključna za obrazovanje i društvo te da će ulaganje u podučavanje rane pismenosti donijeti dugoročnu dobit cjelokupnom društvu. Knjižnice trebaju organizirati programe pismenosti koji uključuju roditelje, djecu, odgajatelje i druge stručnjake kako bi se razvili elementi obiteljske pismenosti.

Sudionici webinara bili su najvećim djelom iz narodnih knjižnica (63 %), potom iz školskih (35%) i iz specijalnih i nacionalne knjižnice (2 %).  Sadržaj webinara odgovarao je u potpunosti očekivanju polaznika (85 %), a na pitanje u kojoj mjeri sudionici mogu primijeniti sadržaj tečaja na svom radnom mjestu njih 75 % odgovorili su ocjenom 5. Sudionici su u najvećem postotku ocijenili predavačice ocjenom 5 (96 %). Gotovo svi sudionici, 99,2 % preporučili bi ovaj webinar svojim kolegama, a u dodatnim sugestijama pohvaljuju webinar, primjere dobre prakse, predavačice, zahvaljuju se na inspirativnim izlaganjima i idejama koje mogu primijeniti u svom radu.

Kristina Čunović i Danijela Petrić

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice