Više od 70 roditelja i 500 djece sudjelovalo u akciji „Roditelji, čitajte nam u vrtiću!“

18. travnja 2018.

Hrvatsko čitateljsko društvo – Ogranak Koprivnica, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i koprivnički dječji vrtići „Tratinčica“, Smiješak, DV svetog Josipa i Igra, u utorak, 3. travnja 2018. sudjelovali su u akciji „Roditelji, čitajte nam u vrtiću!“ kojom je obilježen 5. rođendan nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ i Međunarodni dan dječje knjige. Osim na taj dan, zbog velikog interesa roditelja, akcija je nastavljena tijekom prve polovice travnja.

U akciji je sudjelovalo više od 70 roditelja (ali i baka, djedova i sestara) koji su gostovali u vrtićkim skupinama koju polaze njihova djeca te čitali priče na veliku osobnu radost, a posebno na radost više od 500 mališana koliko je sudjelovalo u akciji.
Osim što su uživali u pričama i slikovnicama koje su roditelji čitali, mališani su dobili priliku sami odabrati što će roditelji čitati, razgovarati o čitanju i slikovnicama i pričama koje su slušali i koje vole.

Cilj je kampanje „Čitaj mi!“ poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita, ali i razvile predčitateljske vještine i pozitivan stav prema knjigama i čitanju.

 „Drago mi je da  se možemo pohvaliti brojem od 58 roditelja (u 25 različitih grupa) i 363 djece. Djeca čiji su roditelji sudjelovali bila su izuzetno ponosna. Neki roditelji koji su najavili svoje sudjelovanje, a zbog bolesti su morali otkazati dolazak, svakako žele odraditi svoje čitanje u danima koji su pred nama. Mnoge skupine namjeravaju nastaviti s ovakvim aktivnostima.“
Dječji vrtić „Tratinčica“

„Povodom Međunarodnog dana dječje knjige u skupini „Loptice“ mama Sarah Tomić čitala je slikovnicu „Pipo i vrt dobrote“, autor Boris Kralj. Slikovnicu je odabrala u dogovoru sa svojim sinom Pavlom koji je polaznik ove skupine. Djeca su vrlo pažljivo slušala slikovnicu, a na kraju ih je mama Sarah malo potaknula na razmišljanje o dobroti i dobrim djelima u svakodnevnom životu. Za kraj djeca su jedna drugima nešto nacrtala i poklonila. U skupini „Bubamare“ priču nam je čitala mama Antonija Patrčević Lončarić „Zlatokosa i tri medvjeda“.  Nakon priče djeca su kroz razgovor odgovarala na pitanja. U našem je vrtiću čitanje roditelja djeci redovita praksa.“
Dječji vrtić svetog Josipa

“U odgojnoj skupini Mišići, gostovala Marijana Pandur, majka dječaka iz skupine. Uz asistenciju svog sina, gospođa je odabrala djeci dobro poznate priče za čitanje poput: „Vuk i tri praščića“, „Vuk i sedam kozlića“ te „Bremenski svirači“. Nakon pročitane priče, djeca su uz pomoć slika iz slikovnice prepričavala sadržaj te na taj način pokazala koliko su dobro slušala, razvijajući istovremeno svoj govor i komunikacijske sposobnosti. Drago nam je da smo imali priliku ponovno biti dio kampanje.”
Dječji vrtić Igra

“Akcija “Roditelji, čitajte nam u vrtiću” pokazala je kako se na jednostavan, atraktivan te smislen i zabavan način, roditelji mogu (i žele) aktivno i produktivno uključiti kao partneri vrtića te u ugodnoj i opuštenoj atmosferi učiniti korak više u promicanju čitanja kao važnog segmenta djetetovog razvoja.”
Dječji vrtić Smiješak

Više fotografija možete vidjeti u GALERIJI.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice