Velike ideje u malom gradu

19. svibnja 2015.

TEDxKoprivnicaLibrary događaj održan pred više od sto znatiželjnika

U petak, 15. svibnja 2015.  u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održan je 5. TEDxKoprivnicaLibrary pod motom Velike ideje u malom gradu. TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja koja je počela s radom kao četverodnevna konferencija u Kaliforniji prije 30 godina te je s vremenom narasla u globalnu, svjetski priznatu i prepoznatu organizaciju. Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ je nositelj TED-ove licence od 2013. godine pod nazivom TEDxKoprivnicaLibrary gdje „x“ označava da je to „samostalno organiziran TED događaj“. Nositelj licence dužan je poštovati pravila TED organizacije ali je i slobodan sam osmišljavati svoje događaje.

Program je izazvao veliki interes uglavnom mladih Koprivničanaca koji su ispunili Stručno-znanstveni odjel do posljednjeg mjesta i s velikim zanimanjem u više od dva i pol sata odslušali  šest govora i osam govornika. Govornici su bili: Tamara Belović, Ana Pavlek, Sandra Vidak, Petar Rikić, Tomislav Terstenjak, Marko Ferek, Miran Katar i Vedran Peruničić.

Program je započeo Miran Katar, mladi koprivnički grafički dizajner zaokupljen izradom vlastitih električnih gitara. Svoju temu naslovio je „Motivacija u otkrivanju prozora u budućnost“ te je okupljenima vješto objasnio kako pronaći unutarnju motivaciju za svoje obaveze i poslove u svakome danu.

Sandra Vidak, mlada koprivnička molekularna biologinja s bečkom adresom, govorila je o najnovijim znanstvenim spoznajama na području ljudskog starenja. Posebno se osvrnula na vlastito proučavanje rijetke i teške genetske bolesti zvane progerija i priupitala okupljene žele li uistinu živjeti što dulje.

Marko Ferek je mladić sa zavidnim tempom održavanja predavanja i radionica – održao ih je više od 300 od osnivanja udruge Buđenje  prije deset godina. Radijus njegovih predavanja i radionica je također velik: Hong Kong, Ljubljana, Beograd, London, Liverpool, Manchester, Bruxelles, Toronto, Orlando, Budimpešta, Malta, Irska, a uključio je sada u ovaj popis i Koprivnicu. Cilj mu je  je  upoznati što veći broj ljudi s poremećajem zvanim ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) i potaknuti ih da ga prepoznaju u svojoj okolini. Djeci s ADHD-om potrebno je prilagoditi obrazovni sustav kako bi mogli pokazati svoju kreativnost i  biti uspješni. 

Anu Pavlek, Tamaru Belović i Vedrana Peruničića povezuju dvije velike ljubavi: ljubav prema čitanju i ljubav prema bicikliranju. Govorili su o svojem studentskom projektu „Bibliocikliranje“ u kojem su spojili bicikliranje i radionice u odabranim knjižnicama na svojem putu od Zagreba do Splita.

Tomislav Terstenjak je rođeni Varaždinac, studirao je u Rijeci pedagogiju i povijest a pola mu je desetljeća Koprivnica mjesto rada. U petak nas je upoznao s humanitarnom udrugom „Šegrtsko srce“ Obrtničke škole Koprivnica, udrugom koja je svojim radom početkom 2015. zasluženo dobila nagradu „Ponos Hrvatske“. Cilj humanitarne udruge „Šegrtsko srce“ je da se učenicima slabijeg imovinskog statusa omoguće uvjeti za  završetak srednjoškolskog školovanja pod motom e, odnosno udruga čini ono što stare kineske poslovice: Daj čovjeku ribu, nahranit ćeš ga za jedan dan; nauči čovjeka loviti ribu, nahranit ćeš ga za cijeli život.

Petar Rikić, rođeni Koprivničanac, rijetko kad je doma. Više ga vuku daljine Južne Amerike, točnije područja– uz Amazonu. Stoga su mnoge njegove ekspedicije vezane  uz ovu najveću rijeku svijeta: ekspedicija Panamericana 2011./2012., ekspedicija Ande-Amazona 2013. i ekspedicija Misija Amazona 2013./2014. U petak nam je približio čari Amazone, njezin  utjecaj na cijeli svijet, a često pogubni utjecaj  vanjskog svijeta na nju. 

Večer je protekla u izuzetno pozitivnoj atmosferi uz obećanje organizatora da će 6. TEDxKoprivnicaLibrary biti još bolji.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice