Uz obilježavanje 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata (1914. – 1918.)

13. listopada 2014.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica jedna je od nekoliko institucija u Hrvatskoj u kojoj se u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Povijesnim društvom Koprivnica provodila  akcija sakupljanja obiteljskih uspomena na Prvi svjetski rat u petak, 10.10. i subotu, 11.10.2014. U ova dva dana Knjižnicu je posjetilo 33 kazivača obiteljskih uspomena iz Koprivnice i Podravine s 50 priča i 133 predmeta iz Prvog svjetskog rata, najviše razglednica, fotografija, po jedan dnevnik, čuturica, raspelo od ostataka granate, medaljica, novčići i dr.

U provedbi akcije sudjelovali su stručnjaci iz Knjižnice  i Muzeja te volonteri: Josipa Strmečki, Petar Lukačić, Karlo Galinec, Ljiljana Vugrinec, Dijana Sabolović-Krajina, Tomislav Ružić, Božica Anić, Dalibor Vugrinec, Vlatko Lacković, Dolores Vrbanić, Nenad Vajzović, Ana-Marija Martan, Tomislav Habdija, Dražen Ernečić i Iris Radmanić.

Dani prikupljanja sjećanja na Prvi svjetski rat u Koprivnici dio su međunarodnog, europskog projekta „Europeana 1914. – 1918.“, kojim se formira najveća digitalna arhiva o Prvom svjetskom ratu sa stotinama tisuća izvora iz arhiva, muzeja, knjižnica i iz osobnog vlasništva pojedinaca. Sjećanja Koprivničanaca i Podravaca bit će nakon skorašnje tehničke obrade i uređivanja prikupljene građe dostupni široj javnosti na internetskoj stranici  www.europeana1914-1918.eu .

Svi oni koji nisu uspjeli doći na Dane prikupljanja obiteljskih sjećanja na Prvi svjetski rat u Koprivnici, mogu se slobodno obratiti u Knjižnicu „Fran Galović“ Koprivnica.

Istaknimo još jednom da je cilj ove akcije od zaborava sačuvati sjećanja na sudionike Prvog svjetskog rata iz Koprivnice i koprivničkog kraja, osvijetliti stradanja naših predaka i istaknuti antiratnu svrhu cijelog projekta. Prikupljena građa koristit će se za istraživanja obiteljskih povijesti, kao i za znanstvena i druga istraživanja.  

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice