Uspješnim stručnim skupom obilježeno 10 godina rada Narodne knjižnice Virje

15. studenoga 2017.

U Narodnoj knjižnici Virje održan je 10.11.2017. stručni skup za knjižničare pod nazivom „Inovativni knjižnični programi u povezivanju sa zajednicom – TEHNOLOGIJE I MAŠTA MOGU SVAŠTA!“ . Skup je organiziran povodom desete obljetnice rada Narodne knjižnice Virje kao samostalne ustanove i 140. obljetnice organiziranog čitanja u Virju, te uz Dan Općine Virje i Dan hrvatskih knjižnica, koji se – igrom slučaja! – obilježavaju istoga datuma, 11. studenog.  Pokrovitelj skupa bila je Općina Virje, a suradnici u organizaciji Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica, Turistička zajednica Središnje Podravine i Dječji vrtić „Zrno“ Virje te brojni volonteri i donatori koji su se uključili u organizaciju i samu izvedbu skupa.
U sklopu Skupa, u Narodnoj knjižnici Virje postavljena je i izložba – projekt Zorana Vidakovića, u suradnji s više od 30 umjetnika i kreativaca pod naslovom Otk(r)ivanje srca koja prikazuje ručno uvezane umjetničke knjige u jednom primjerku. Izložba se može razgledati do kraja mjeseca studenog.
Iako tradicija i ljubav prema knjizi i čitanju u Virju neprekidno i službeno traju već gotovo stoljeće i pol, upravo zadnje desetljeće za Narodnu knjižnicu Virje imalo je posebno značenje, i to otkako je općinska knjižnica 2007. godine stekla status samostalne ustanove u kulturi te po prvi put dobila zaposlenu stručnu knjižničarku/ravnateljicu. Ovo razdoblje obilježila je intenzivna obnova i izgradnja suvremene knjižnice, vođene  standardima i modernim tekovinama knjižničarske struke. Prva ravnateljica knjižnice, Ana Škvarić (2007.-2014.), kao i sadašnja v.d. ravnateljica, Ivanka Ferenčić Martinčić, uložile su nevjerojatno puno truda, stručnoga znanja i neuništivog entuzijazma, uz svesrdnu podršku Općine Virje te uz potporu Koprivničko-križevačke županije i Ministarstva kulture, kako bi Knjižnica danas radila u suvremenom i funkcionalnom prostoru te svojim djelovanjem, ponudom knjižničnih usluga, aktivnosti i programa postala važno i nezaobilazno mjesto u svakodnevnom životu mnogih Virovaca, ali i važna kulturna točka u ukupnoj mreži narodnih knjižnica Koprivničko-križevačke županije, Središnje Podravine i Hrvatske uopće.
Organizacijom prigodnog stručnog skupa ostvarila se želja domaćina da desetu obljetnicu Narodne knjižnice proslave upravo s kolegama knjižničarima iz cijele zemlje, kroz poticajno druženje i razmjenu stručnih iskustava. Odabir aktualne  teme i zanimljivih sadržaja privukli su brojne sudionike, ponajviše iz narodnih i školskih knjižnica. Okupilo ih se čak šezdesetak, a pristigli su iz raznih hrvatskih gradova i mjesta –  od Požege,  Novske, Čazme i Bjelovara, preko gradova i općina Koprivničko-križevačke županije, pa sve do grada Rijeke.
U svom uvodnom obraćanju, Ivanka Ferenčić Martinčić obrazložila je motive za odabir teme skupa te naglasila kako su upravo međusobna povezanost ljudi i energija zajednice u Virju pokretač u organiziranju najrazličitijih sadržaja u mjestu, pa tako i u knjižnici, koja svoju najveću snagu i svrhu pronalazi upravo u partnerstvima i povezivanju s brojnim suradnicima s kojima zajedno osmišljava usluge i provodi svoje programe.
Okupljenima se u ime Koprivničko-križevačke županije obratila v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, Ana Mušlek, koja je domaćinima zahvalila na organizaciji te pohvalila napore knjižničara na širenju čitateljske kulture i inovativnosti koju uvode u svoju djelatnost. Sudionike je u ime Općine, kao domaćina, pozdravio i načelnik Općine Virje, Mirko Perok, koji je najavio još bolje uvjete za rad Narodne knjižnice Virje ukoliko se uspije realizirati projekt uređenja Stare škole, nadaleko poznate virovske Krasotice, kojeg je Općina prijavila za korištenje sredstava iz fondova EU kroz program Ruralnoga razvoja. Ravnateljica županijske matične Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, Dijana Sabolović

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice