Umijeće pisanja /  Predstavljanje autora nagrađenih kratkih priča i tribina s Ludwigom Bauerom i Lidijom Dujić

29. rujna 2021.
Umijeće pisanja
Umijeće pisanja

Književno događanje pod nazivom UMIJEĆE PISANJA održat će se u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel, 2. kat) u srijedu, 6. 10. 2021. s početkom u 18,00 sati. U prvom dijelu programa predstavit ćemo nagrađene autore najboljih kratkih priča na ovogodišnjem kreativnom natječaju koprivničke Knjižnice STRAH U KOPRIVNICI, a potom održati tribinu OD BIOGRAFIJE DO BIBLIOGRAFIJE na kojoj će gost biti književnik Ludwig BAUER, a voditeljica Lidija DUJIĆ. Poveznica cijele književne večeri je umijeće pisanja, s jedne strane onih koji se pisanjem bave neprofesionalno, a s druge strane renomiranog književnika i proslavljenog pripovjedača s dugim iskustvom u pisanju. U skladu s pridržavanjem epidemioloških mjera publika treba unaprijed najaviti dolazak (na tel. 622-363/115, mob. 099 496 1013 ili email strucni@knjiznica-koprivnica.hr).

U prvom dijelu književne večeri upoznat ćemo Zorana ODŽIĆA koji je na natječaju Knjižnice „Fran Galović“ kratkom pričom „Koprivnička horor priča“ osvojio prvo mjesto i nagradu nakladničke kuće Menadar Media, potom Milu BOŽIČEVIĆA iz Zagreba koji je za priču „Počivalište mira“ osvojio drugo mjesto i nagradu nakladničke kuće Znanje te Ljiljanu ŠTAJDUHAR iz Kašine koja je za priču „Drugi put“ osvojila treće mjesto i nagradu Šarenog dućana.

U drugom dijelu književnog događanja gost tribine bit će književnik i vrstan pripovjedač, književnik, prevoditelj i urednik Ludwig BAUER koji ove godine slavi 80.  rođendan i 30. godišnjicu nagrade Svjetlosti za roman godine „Kratka kronika porodice Weber“. Objavio je 30-ak proznih naslova na različitim jezicima. Nazivaju ga „najsnažnijem  perom hrvatskoga novopovijesnog romana“ – tematski usmjerenog na sudbinu Nijemaca na našim prostorima, kao i na brodolom ljevičarske ideologije. U novijim romanima približava se neposrednoj sadašnjosti pa i hipotetičkoj budućnosti. Dobitnik je uglednih nagrada, uključujući i Nagradu Fran Galović, Nagradu Kiklop i Nagradu Meša Selimović za roman „Zavičaj, zaborav“ 2011. godine. Neki naslovi za djecu bili su obavezna školska lektira u Hrvatskoj i u Slovačkoj.

S Ludwigom Bauerom razgovarat će dr. sc. Lidija Dujić, docentica na Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever. Područja su njezinih znanstvenih interesa medijska pismenost, rodni studiji, povijest hrvatske književnosti i kazališta. Autorica je nekoliko beletrističkih naslova i dviju književnih studija „Ženskom stranom hrvatske književnosti“ i „Zovu ih književnicama“ te suautorica više udžbenika i priručnika.

Književno događanje „Umijeće pisanja“ održava se u sklopu programa „Šetnja kroz Stručno-znanstveni odjel“ koprivničke Knjižnice.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice