U VINKOVCIMA ODRŽAN 9. OKRUGLI STOL O POKRETNIM KNJIŽNICAMA I 3. FESTIVAL HRVATSKIH BIBLIOBUSA

28. travnja 2009.

Gradska knjižnica Vinkovci bila je 24.-25. travnja 2009. domaćin 9. okruglog stola o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj te 3. festivala hrvatskih bibliobusa pod nazivom «Pokretne knjižnice – od zamisli do zadovoljnog korisnika». Na skupu su sudjelovali predstavnici svih bibliobusnih službi u Hrvatskoj, a organizirala ga je Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva. Skup je održan u sklopu 13. vinkovačkog Sajma zdravlja. Osim hrvatskih putujućih knjižničara, koji su u Vinkovce doputovali s deset bibliobusnih vozila iz Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Osijeka, Rijeke, Vinkovaca, Zadra i Zagreba, te knjižničara iz drugih gradova Hrvatske, Okruglom stolu prisustvovali su i gosti iz susjednih zemalja – iz Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Iz Koprivničko-križevačke županije na skupu su sudjelovali Mladen Tudić, Ivo Trepotec i Ljiljana Vugrinec iz Knjižnice i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica te Igor Kuzmić iz Gradske knjižnice «Franjo Marković» Križevci. Koprivničko-križevačka županija bila je ujedno i jedina koju su predstavljala dva bibliobusna vozila – koprivnički bibliobus te novi križevački bibliokombi.

U stručnome dijelu skupa, uz pozvane predavače, dr. sc. Silvu Novljan iz Ljubljane te Viljema Lebana iz Kranja, na skupu su nastupili i domaći knjižničari: Ljiljana Črnjar iz Rijeke i Ljiljana Vugrinec iz Koprivnice iznijele su analizu stanja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj prema podacima iz 2008. koji govore kako pokretne knjižnice, odnosno bibliobusi, predstavljaju vrlo značajan i nezamjenjiv segment županijskih knjižničnih mreža u Hrvatskoj, jer pružaju osnovnu knjižničnu uslugu, tj omogućuju stanovništvu pristup informacijama i literaturu potrebnoj za obrazovanje, informiranje itd. u mnogim sredinama gdje ne postoje organizirane mjesne knjižnice. Nada Radman iz Zadra govorila je o pilot-projektu kućne dostave knjižne građe invalidima i starijim osobama s područja grada Zadra.

Igor Kuzmić iz Križevaca predstavio je najmlađu službu pokretne knjižnice u Hrvatskoj te bibliokombi Gradske knjižnice «Franjo Marković» iz Križevaca, pri čemu je posebno naglasio kako su Križevci jedini grad u Hrvatskoj koji nije županijsko središte, a u okviru svoje gradske knjižnice ima organiziranu bibliobusnu službu, dok je Koprivničko-križevačka županija jedina županija s dvije bibliobusne službe organizirane u dva različita grada. Klaudija Ladan iz Vinkovaca govorila je o iskustvima u radu i brojnim uspješnim projektima vinkovačkog bibliobusa koji bilježi tri godine postojanja. Na kraju su predstavljene tri slavljeničke bibliobusne službe: u Rijeci je obilježeno 40 godina od osnivanja i neprekidnog rada bibliobusne službe i bibliobusa, a u Čakovcu i Koprivnici po 30 godina.

Uz održane prezentacije, posjetitelji su mogli razgledati i postere svih hrvatskih bibliobusnih službi kroz koje je dat pregled stanja svake pojedine službe (s obzirom na područje koje pokriva, broj korisnika, broj posudbi, usluge i programe itd.) s krajem 2008. godine. Tijekom prvoga dana skupa održan je i festival bibliobusa gdje su svi zainteresirani građani mogli posjetiti i razgledati zaista reprezentativne, moderne i suvremeno opremljene bibliobuse iz cijele Hrvatske. Veliki broj Vinkovčana, osobito djece i mladih posjetio je tom prigodom bibliobuse gdje su ih knjižničari upoznali sa zadacima i načinom rada ovih popularnih «knjižnica na kotačima». Festival bibliobusa završio je izborom za najljepši hrvatski bibliobus, u kojem je prema provedenoj anketi najviše glasova osvojio bibliobus Gradske knjižnice Vinkovci, no kao dobri domaćini, Vinkovčani su prvo mjesto prepustili drugoplasiranome bibliobusu Gradske knjižnice Zadar, koji je tako ponio titulu «1. mistera hrvatskih bibliobusa».

Uspješnoj prezentaciji koprivničkog bibliobusa u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji nesumnjivo je pridonijela i podrška «Podravke», koja je za ovu prigodu donirala svoje reklamne proizvode – čoko

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice