U Subotici održano savjetovanje u kojem smo predstavili programe u kojima se koriste nove tehnologije

10. listopada 2018.

    Od 3. do 6. listopada u Subotici su se održali XVII. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova u sklopu kojih je bilo organizirano savjetovanje za knjižničare pod nazivom „Primjena novih tehnologija i metoda rada u radu s djecom i mladima u knjižnicama“. Organizator je bila Hrvatska čitaonica u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica. U okviru savjetovanja svoje usluge i metode rada predstavili su knjižničari iz Hrvatske i Srbije, a među njima i izlaganje naziva „Digitalno učenje, izražavanje i provođenje slobodnog vremena – sve je u knjižnici“, diplomirana knjižničarka Petra Dravinski u ime naše Knjižnice.

     U savjetovanju smo imali priliku dobiti uvid u metode rada kolega, praktična rješenja kako što bolje iskoristiti nove tehnologije, a ujedno smo i prenijeli ideje na druge. Usluge i programi u kojima koristimo nove tehnologije u našoj Knjižnici objedinjene su u radionici „Digitalni laboratorij: micro. bitovi, web 2.0 alati i korisne web stranice, radionice robotike i programiranja, izrada digitalnih slikovnica u okviru projekta „Princeza na kraju svijeta“ i korištenje tablet računala. Isto tako, kao zaključak savjetovanja, nametnulo se razmišljanje da knjižničari imaju veliku ulogu u prevladavanju digitalnog jaza, što i jest jedna od temeljnih smjernica rada naše Knjižnice.

     Zaključili smo da nove tehnologije nadograđuju postojeće programe knjižnica te da je vrlo važno naučiti djecu i mlade kako pomoću novih tehnologija stvoriti nešto novo, proširiti vidike, osvijestiti vlastite interese te pronaći ono u čemu su dobri. Takvim načinom dobit ćemo suvremene i samopouzdane mlade korisnike i ljude koji će se moći snaći u svijetu kojeg tehnologije mijenjaju iz dana u dan.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice