U Puli održan Festival hrvatskih bibliobusa

16. svibnja 2017.

Koprivnički bibliobus i tročlana delegacija Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica u čijem sastavu su bili vozač bibliobusa i knjižničar Siniša Lukač te diplomirana knjižničarka Ana Škvarić, voditeljica Bibliobusne službe – zajedno s voditeljicom Županijske matične službe, Ljiljanom Vugrinec, sudjelovali su u petak, 12. svibnja 2017. na 13. okruglom stolu o pokretnim  knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festivalu hrvatskih bibliobusa pod nazivom “Pokrenimo bibliobus!“ u Puli. Organizator skupa bilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo preko svojih Komisija za pokretne i za narodne knjižnice, domaćin je bila Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a skup je podržalo i Ministarstvo kulture RH.

Na skupu čija je glavna ideja populariziranje javnih knjižnica kao temeljnih kulturnih ustanove koje trebaju biti najšire dostupne svim građanima, sudjelovalo je stotinjak knjižničara i gostiju iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva  – iz Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosna i Hercegovine te Makedonije. Cilj njihova dolaska bila je razmjena iskustava radi unapređenja rada pokretnih knjižnica – bibliobusa.

Program je započeo Festivalom bibliobusa, održanim neposredno uz pulsku Arenu.  Hrvatski bibliobusi doputovali su  iz Bjelovara, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Rijeke, Vinkovaca i Zagreba, a sudjelovali su i gostujući bibliobusi iz inozemstva: iz Maribora i Novog Mesta u Sloveniji te bibliobus iz Pečuha u Mađarskoj. Tijekom trajanja festivala, svi bibliobusi bili su otvoreni za javnost, a ovu jedinstvenu priliku da ih sve na jednom mjestu razgledaju iskoristilo je više stotina posjetitelja. Među njima, najviše je bilo učenika osnovnih škola koji su u posjet bibliobusima došli organizirano sa svojim učiteljima, te s velikim zanimanjem razgledali sve što bibliobusi sadrže i slušali čemu oni služe, kamo sve putuju i kakve doživljaje i korisnike imaju na svom putu.

Stručni dio skupa održan je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Skup je započeo promotivnim videom za koju su materijale prikupile sve hrvatske bibliobusne službe, a snimljen je kako bi hrvatski putujući knjižničari dali potporu Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u nastojanjima za osnivanjem bibliobusne službe i pokretanje istarskog bibliobusa koji bi omogućio pružanje knjižničnih usluga u mnogim malim istarskim mjestima gdje ne postoje mjesne knjižnice.

Kroz desetak domaćih i stranih pozvanih izlaganja sudionici skupa potom su se upoznali sa stanjem razvoja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, kao i s aktualnim trendovima u Europi. Istovremeno, u knjižnici su izloženi posteri na kojima su sve hrvatske, ali i neke strane  bibliobusne službe predstavile programe  i aktivnosti koje provode u svojim bibliobusima. Kroz prezentacije i poster izlaganja sudionici skupa imali su prilike saznati niz informacija o radu i specifičnostima pokretnih knjižnica u različitim zemljama, kao i o tome kakva je perspektiva razvoja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, gdje – s obzirom na broj stanovnika i aktualne potrebe – ima još puno prostora kako za unapređenje postojećih službi pokretnih knjižnica, tako i za uvođenje novih.

Koprivnička Bibliobusna služba također se predstavila poster izlaganjem pod naslovom „Rastemo s bibliobusom, rastemo čitajući“ čija je autorica, Ana Škvarić, voditeljica Bibliobusne službe, prikazala zanimljivosti i novosti u radu koprivničkog bibliobusa. Među njima se, uz već tradicionalne programe „Bibliobus vam dovodi u goste…“ i „Čitamo i družimo se u bibliobusu“, ističu novi edukativni programi  – radionica „Tužna slikovnica“ koja uči djecu o važnosti čuvanja knjižnične građe i „Vrećice znanja i zabave“ koje sadrže tematski odabranu knjižničnu građu namijenjenu  poticanju čitanja u dječjim vrtićima. Svakako najvažniji projekt prikazan poster izlaganjem jest projekt „Rastemo čitajući“, namijenjen poticanju rane pis

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice