U KOPRIVNICI ODRŽNA RADIONICA ZA KNJIŽNIČARE NA TEMU “KNJIŽNICE I DRUŠTVENI MEDIJI”

19. ožujka 2013.

Knjižnica i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica u suradnji sa Centrom za stalno stručno usavršavanje knjižničara iz Zagreba (www.nsk.hr/cssu) organizirala je radionicu za knjižničare na temu “Knjižnice i društveni mediji” koja je održana prošli petak, 15. ožujka 2013. u Koprivnici. Računalnu učionicu ustupila je za ovu prigodu PORA – Razvojna agencije Podravine i Prigorja PORA Koprivnica, na čemu se Knjižnica kao organizator programa i ovim putem zahvaljuje.
U radionici o primjeni i korištenju društvenih mreža na internetu u knjižnicama sudjelovalo je dvadeset i dvoje polaznika – knjižničara iz narodnih i školskih knjižnica s područja Koprivničko-križevačke županije, a voditeljica radionice bila je prof. Dorja Mučnjak, dipl. knjižničarka iz Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Tema radionice bili su promotivni alati koje knjižnice imaju na raspolaganju u komuniciranju s korisnicima, s posebnim naglaskom na društvene mreže kao danas vrlo aktualan i popularan način komuniciranja, osobito među mlađom populacijom. Uz osnovne informacije o tome što takve mreže sadrže i kako se koriste, knjižničari su naučili kako otvarati profile, odnosno stranice za knjižnice i administrirati ih te kako upravljati zaštitom podataka u odnosu na samu knjižnicu, ali i korisnike.
Osnovna je prednost društvenih mreža, primjerice, u odnosu na službene web stranice knjižnica, što omogućuju neposrednu povratnu informaciju i interakciju s korisnicima koji mogu slobodno birati, ali i ocjenjivati sadržaje koje pregledavaju, davati svoje sugestije i postavljati pitanja na koja isto tako, neposredno, odmah mogu dobiti odgovor. Informiranjem o knjižničnim uslugama i programima putem, npr., Facebooka knjižnice mogu doseći korisnike koji fizički ne dolaze tako često u knjižnicu, ili koji ranije uopće nisu bili članovi knjižnice, ali ih mogu zainteresirati informacije koje su dobili putem društvene mreže te ih potaknuti da dođu u knjižnicu i postanu aktivni korisnici redovnih knjižničnih usluga ili nekih programa koji ih posebno zanimaju.
Zanimljivost je da je Facebook danas dosegao već jednu milijardu otvorenih profila, što znači da je svaki 7. stanovnik naše planete korisnik te društvene mreže. Facebook u Hrvatskoj bilježi više od milijun i šest stotina tisuća korisnika, po čemu je naša zemlja prema postotku stanovništva koje koristi Facebook 70. na svijetu i 27. u Europi. Među korisnicima Facebooka su i 133 hrvatske knjižnice. Primjerice, koprivnička Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica na svojoj Facebook stranici trenutno ima nešto više od 1.200 fanova, a svoju Facebook stranicu ima također i koprivnički bibliobus, pa svi korisnici – ako žele -mogu i na taj, virtualni, način potražiti informacije o uslugama i programima koje nude i za njih priređuju knjižnica i bibliobus.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice