U KOPRIVNICI ODRŽAN STRUČNI SKUP O POKRETNIM KNJIŽNICAMA I FESTIVAL BIBLIOBUSA

23. travnja 2013.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” u Koprivnici u petak, 19. travnja 2013. bila je domaćin nacionalnog stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem – 11. okruglog stola o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 5. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom “MI IMAMO BIBLIOBUS! A VI?”. Skup je održan pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te uz potporu Ministarstva kulture RH.

Na skupu je sudjelovalo više od osamdeset knjižničara i gostiju iz svih krajeva Hrvatske, a također i iz inozemstva – iz Portugala (Proenca-a-Nova), Slovenije (Maribor, Ptuj), Mađarske (Pečuh) i Srbije (Kladovo), s ciljem razmjene iskustava te unapređenja rada pokretnih knjižnica – bibliobusa, kroz upoznavanje međunarodnih iskustava i uspostavu partnerstva između knjižnica iz raznih zemalja.

Program je započeo Festivalom bibliobusa, na Zrinskom trgu ispred Knjižnice. Deset hrvatskih bibliobusa doputovalo je iz Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Osijeka, Rijeke, Vinkovaca, Zadra i Zagreba, a tu su bila i dva „domaća“ bibliobusa iz Koprivničko-križevačke županije – iz Koprivnice i Križevaca.

Tijekom trajanja festivala, bibliobusi su bili otvoreni za javnost, a ovu jedinstvenu priliku da ih sve na jednom mjestu razgledaju iskoristilo je više stotina posjetitelja – prema procjenama, njih oko 750. Među njima, najviše je bilo djece iz koprivničkih dječjih vrtića i učenika osnovnih škola koji su u posjet bibliobusima došli organizirano sa svojim učiteljima i odgajateljima, te s velikim zanimanjem razgledali sve što bibliobusi sadrže i slušali čemu oni služe, kamo sve putuju i kakve doživljaje i korisnike imaju na svom putu.

Festival bibliobusa bio je prilika i za kulturno-turističku promociju Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, u kojoj su sudjelovali Klub Koprivica s ponudom jela od kopriva, Medičarna Špičko s licitarskim suvenirima i gvercom, Old timer Klub Biciklin Koprivnica, Eko-bicikl, tamburaški sastavi Harme i Cure Iz CEntra te Folklorni ansambl Koprivnica. Turistička zajednica Koprivnica potrudila se preko svojih predstavnika odjevenih u prigodne kostime prirediti renesansni ugođaj, a Šareni dućan predstavio je svoju nakladničku djelatnost.
Točno u 11:30 sati održano je i Milenijsko fotografiranje bibliobusa i gostiju festivala u izvedbi g. Šime Strikomana, gdje su se na zajedničkoj fotografiji sa svim bibliobusima okupili sudionici, organizatori, predstavnici pokrovitelja skupa, posjetitelji festivala i građani.

U poslijepodnevnom stručnom dijelu skupa kroz desetak domaćih i stranih pozvanih izlaganja sudionici skupa upoznali su se sa stanjem razvoja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, kao i s aktualnim trendovima u Europi te s mogućnostima korištenja europskih fondova u razvoju ove djelatnosti.
Istovremeno, u izlozima knjižnice izloženi su posteri na kojima su sve hrvatske bibliobusne službe predstavile programe i aktivnosti koje provode u svojim bibliobusima. (Posteri se u izlozima koprivničke Knjižnice mogu razgledati sve do kraja mjeseca travnja).
Kroz izuzetno zanimljive prezentacije sudionici skupa imali su prilike čuti niz informacija o radu i specifičnostima pokretnih knjižnica u Portugalu, Sloveniji, Finskoj, Srbiji i Francuskoj, kao i o tome kakva je perspektiva razvoja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, gdje – s obzirom na broj stanovnika i aktualne potrebe – ima još puno prostora kako za unapređenje postojećih službi pokretnih knjižnica, tako i za uvođenje novih.

Organizator ovog skupa bilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo preko svojih Komisija za pokretne i za narodne knjižnice, dok se uz domaćina, Knjižnicu i čitaonicu “Fran Galović”, kao suorganizator uključilo i regionalno Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Uz pokrovitelje i Ministarstvo kulture RH, značaj ove manifestacije čija je glavna ideja populariziranje javnih knjižnica kao temeljnih kulturnih ustanove koje trebaju biti najšire dostupne svim građanima, pre

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice