U knjižnicu tijekom Dana otvorenih vrata upisano 199 korisnika!

12. studenoga 2018.

U okviru programa obilježavanja Dana grada Koprivnice te uoči Dana hrvatskih knjižnica koji se svake godine obilježava 11. studenog, u subotu, 10.11.2018. održan je po sedamnaesti put Dan otvorenih vrata Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, kako bi se građani, prije svega oni koji još nisu članovi knjižnice, mogli upoznati s njenim prostorom, knjižničnim zbirkama i uslugama koje knjižnica nudi.

U akciji „Učlanjujemo Vas besplatno u Knjižnicu“ za stanovnike Koprivnice i okolice tijekom Dana otvorenih vrata učlanjeno je ukupno 199 osoba. To znači da je tijekom jednog radna sata te subote u Knjižnicu upisano prosječno čak 40 korisnika, ili otprilike po jedan svake dvije minute!

Među upisanim članovima bilo je 66 djece i  133 odraslih, a po prvi put se u Knjižnicu učlanilo 45 korisnika, dok je članarinu obnovilo njih 154.

Mogućnost vraća knjiga bez naplate zakasnine iskoristilo je 25 „zaboravljivih“ korisnika koji su Knjižnici vratili ukupno 81 posuđenu knjigu.

Ovako veliki interes građana za besplatno učlanjivanje pokazuje da osim građana Koprivnice, koji i inače imaju mogućnost besplatnog korištenja njenih usluga, koprivničku Knjižnicu u velikom broju koriste i stanovnici okolnih mjesta.  Među njima su, primjerice, i mnogi srednjoškolci koji pohađaju koprivničke srednje škole, zatim,  djeca iz okolice grada koja u knjižnicu dolaze s roditeljima, ili građani koji gravitiraju Koprivnici jer su zaposleni u gradu, iako stanuju u okolici, kao i stariji mještani iz okolnih sela u koja npr. ne dolazi bibliobus. Također, među korisnicima koji nisu iz Koprivnice, brojni su i studenti iz cijelog našeg kraja koji u upravo u koprivničkoj Knjižnici nalaze ne samo literaturu i informacije, već  i  stručnu pomoć knjižničara potrebnu  u svrhu izrade različitih stručnih radova na svojim studijima, ali i prikladan i ugodan te tehnološki dobro opremljen prostor za učenje u svrhu stjecanja znanja za svoja buduća zanimanja.

Povodom Dana otvorenih vrata Knjižnice organiziran je i vođeni obilazak knjižnične zgrade u kojem su zainteresirani građani dobili priliku prošetati svim dijelovima knjižnice, od podruma do potkrovlja, kroz svih devet stubišta u zgradi, te upoznati spremišne i radne prostore, kao i „tajne“ prolaze između pojedinih etaža i odjela koji su inače dostupni samo osoblju knjižnice.

Kao posebna zanimljivost ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata, u cijelom prostoru  knjižnice prigodno je postavljena izložba pod nazivom „U novoj zgradi gradske knjižnice želim …“, kao poziv svim zainteresiranima na nastavak zajedničkog promišljanja o sadržajima buduće, nove zgrade knjižnice koja će biti primjerenija stvarnim potrebama građana Koprivnice.

Na svim katovima i etažama zgrade izloženi su anketni listići s ispisanim željama vezanima za sadržaj nove knjižnice koje su prikupljene u anketi provedenoj još prije 2 godine, ali su i dalje vrlo aktualne, budući da proces osmišljavanja nove knjižnice i dalje traje.

Osim želja za većim prostorima i novim sadržajima za korisnike koji bi se u takvim prostorima mogli organizirati, među prikupljenim željama osobito se ističe nužnost osiguravanja bolje pristupačnosti same zgrade i njenih prostora koji su u postojećoj zgradi zbog fizičkih ograničenja i nepostojanja dizala i dalje nedostupni osobama s teškoćama u kretanju.

Sve do sad prikupljene želje i prijedlozi građana vezane za sadržaj buduće nove knjižnice mogu se još uvijek naći i pročitati u posebnom albumu fotografija na FB stranici Knjižnice pod nazivom „U novoj zgradi gradske knjižnice želim… „ , a sve nove želje i ideje na istu temu također su i dalje dobrodošle i primaju se u Knjižnici.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice