U KNJIŽNICI PREDSTAVLJENA NOVA POMAGALA ZA ČITANJE NAMIJENJENA SLABOVIDNIM OSOBAMA

5. ožujka 2009.

Mnogi pojedinci susreću se tijekom života s problemima vida, do kojih može doći zbog najrazličijih razloga, ali većini je zajedničko to što u fazi značajno smanjene funkcije oka, tj. kod pojačane slabovidnosti, osoba ima velikih teškoća kod čitanja, ili više uopće ne može čitati, čak niti uz pomoć naočala. Ovaj problem ipak se može učinkovito rješiti i to upotrebom posebnih povećala koja su prozvedena upravo sa svrhom da olakšaju čitanje i pisanje (rukom) kod slabovidnih osoba.
Na prezentaciji koja je u srijedu, 4. ožujka 2009., održana u Knjižnici i čitaonici «Fran Galović» u Koprivnici, u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije, g. Davor Kopčić iz tvrtke MULTI MEDIA MATIC (zastupnika nizozemskog proizvođača OPTELEC), predstavio je nekoliko povećala za slabovidne. Prezentacija, a osobito praktična demonstracija funkcioniranja uređaja, naišla je na vrlo veliko zanimanje nazočnih.
Osim stolnog povećala s klasičnim računalnim monitorom koje može biti samostalno ili vezano uz PC, a već nekoliko godina može se koristiti u Knjižnici i čitaonici «Fran Galović» te u Udruzi slijepih Koprivničko-križevačke županije, na tržištu su sada dostupna i manja, prijenosna povećala, praktična za nošenje sa sobom, poput mobitela ili malog foto-aparata.
Povećalo pod nazivom Compact+ jedno je od takvih, dimenzija samo 13,5 x 7,6 centimetara i težine svega 300 grama, dakle, tek malo veće i teže od prosječnog mobitela. Ovo povećalo radi na klasične (punjive) AA baterije, a na svom digitalnom zaslonu veličine 10,9 centimetara ima više različitih načina prikaza teksta kojeg povećava (u boji, ili u kontrastu crno/bijelo, bijelo/crno, žuto/plavo, žuto/crno). Uz to, ovo povećalo ima mogućnost zamrzavanja slike, ili prikaza bez upotrebe osvjetljenja, što je osobito korisno ako se želi povećati tekst s ekrana mobitela i slično. Povećalo Compact+ može se koristiti i kod pisanja, npr. ispunjavanja obrazaca, uplatnica, potpisivanja na dokumente i slično, jer ima ugrađenu opciju za pomoć pri pisanju koja na ekranu prikazuje povećani i dodatno osvjetljeni prostor u kojeg nešto treba upisati.
Zbog svih navedenih osobina i mogućnosti, povećalo Compact+ vrlo je praktično i svakodnevno primjenjivo jer slabovidnim osobama omogućuje veću samostalnost, a time i veću kvalitetu života općenito. Na primjer, osim što se ovo povećalo može koristiti za čitanje klasičnog crnog tiska (novina, knjiga, vlastitih bilješki i sl.), možete ga nositi sa sobom u kupovinu i pomoću povećala sami pročitati cijene ili detalje o pojedinom proizvodu. Osobito je korisno na putovanjima gdje pomaže npr. pročitati vozni red i druge obavijesti koje samo uz pomoć naočala pojedine slabovidne osobe ne bi mogle pročitati.
Ukoliko želite dobiti više informacija o povećalu Compact+ (npr. o cijeni i mogućnostima nabave), kao i o drugim povećalima koja služe kao pomagala za čitanje kod slabovidnosti, možete se raspitati u Knjižnici i čitaonici «Fran Galović», ili se obratiti Udruzi slijepih Koprivničko-križevačke županije, na broj telefona 625-058 ili osobno, u prostorijama Udruge u Koprivnici, Opatička 6 (prvi kat, lijevo).

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice