U Knjižnici održan program za maturante “Student na jednu noć”

9. listopada 2019.

U ponedjeljak, 30. rujna 2019., kao jedan od programa u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ održan je program pod nazivom „Student na jednu noć“, namijenjen učenicima 4. razreda srednjih škola zainteresiranih za studiranje. Programu se odazvalo 15-ak učenika Gimnazije „Fran Galović“, Obrtničke škole i Srednje škole, a susret knjižničara i maturanata u vrlo opuštenoj i ugodnoj atmosferi odvijao se kroz teoretski i praktični dio

Programom su knjižničari željeli pridonijeti profesionalnoj orjentaciji maturanata i pomoći im u prikupljanju informacija u svrhu odabira fakultet na kojem će studirati. Cilj je bio predstaviti budućim studentima izvore o pojedinim studijskim programima i sveučilištima, a uz to ih upoznati s vještinama pretraživanja e-kataloga knjižnica, baza podataka i raznih drugih informacija koje će im biti korisne u budućem studentskom životu.  

Na samom početku učenici su krenuli u obilazak Knjižnice „od podruma do tavana“. Mnogima je to bio prvi susret sa “skrivenim” prostorima zgrade, primjerice, s radnim prostorima i spremištima na prvom katu, a osobito ih se dojmila još jedna „nevidljiva“ knjižnica u podrumu gdje se nalaze spremišta desetaka tisuća knjiga Dječjeg i Odjela za odrasle za koje nema mjesta na policama u samim odjelima.

U neformalnom  druženju, učenicima su svoja iskustva studiranja i studentskog života (iz prošlog stoljeća i tisućljeća!) ispričale knjižničarke, a u radnom dijelu susreta prezentirani su im razni izvori informacija o sveučilištima, studijskim programima, mogućnostima studiranja u zemlji i inozemstvu, kao i niz drugih, studentima važnih i korisnih informacija, primjerice o mogućnostima dobivanja studentskih stipendija, stanovanja u studentskim domovima i sl. Posebno je naglašena uloga knjižnica kao nezaobilaznih suradnika i pomagača koji stoje na usluzi svojim korisnicima u svim vrstama informacijskih pretraživanja, a posebno srednjoškolcima i studentima. Spomenute su online usluge dostupne 24 sata koje su pokrenule narodne knjižnice, poput usluge „Pitajte knjižničare“, te razne baze podataka, kao i niz drugih korisnih izvora koji studentima mogu zatrebati za učenje i pripremu svih vrsta stručnih radova, za pomoć u citiranju i sl. 

U praktičnom dijelu učenici su dobili zadatak pronalaženja literature u e-katalogu Knjižnice, a potom i “uživo”, na policama, u čemu su se odlično snašli i vrlo brzo „otkrili“ zadane naslove na policama.  Obzirom na interes učenika, Knjižnica planira nastaviti s ovakvom vrstom programa i u sljedećim mjesecima, za nove skupine maturanata koji se pripremaju za skori odlazak na fakultete. Ovisno o potrebama i željama budućih studenata, program će se nadopunjavati i poboljšavati pa je svaka povratna informacija samih korisnika dobrodošla.

(Josipa Strmečki i Ljiljana Vugrinec)

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice