U knjižnici održan program “Travarstvo” za mlade ljubitelje Harry Pottera

11. svibnja 2021.

Kako bi ponudili zanimljive i zabavne sadržaje mladima koji vole čitati fantasy žanr, ali i privukli u knjižnicu nove mlade čitatelje, knjižničari su osmislili seriju programa inspiriranih čarobnim svijetom Harry Pottera, mnogima omiljenog junaka iz  knjiga i filmova nastalih po romanima britanske spisateljice J. K. Rawling. Ciklus programa koji će se održavati u koprivničkoj knjižnici tijekom cijele 2021. godine nazvan je „Godišnja doba s Harryjem Potterom u Hogwartsu“.

U proljetnom dijelu ciklusa zamišljena su dva programa, od kojih je prvi – Magični (biblio)bus – održan uz Noć knjige, a drugi, pod nazivom „Travarstvo“, održan je u subotu, 8. svibnja, i bio je posvećen proljetnim aktivnostima vezanima uz biljke i vrtlarstvo. Namjera je bila pokazati kako se školski predmet herbologija o kojem u čarobnjačkoj školi Hogwarts uče mladi čarobnjaci može primijeniti i u stvarnom svijetu, a ne samo onom iz mašte, jer u našoj okolini također možemo zamijetiti mnoge neobične, lijepe, korisne i ljekovite, pa na neki način i „čudotvorne“  biljke. Učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola iz Koprivnice i okolice, njih petnaestak sudionika programa,  tako su kroz zabavne igre i aktivnosti koje su za njih pripremili knjižničari i knjižnični volonteri, na sat i pol vremena postali  učenici u koprivničkom, knjižničnom Hogwartsu. Okušali su se u čarobnom pokusu  mijenjanja boje cvijeta, rješavali online kviz o herbologiji, učili o ljekovitim i korisnim biljkama našeg podneblja, izradili vlastitu figuricu čarobne mandragore i sijali sjemenje povrća te sadili cvijeće korisno za povrtnjake. Sve zadatke odradili su vrlo uspješno i vješto, uz puno mašte i kreativnosti, u vedroj, veseloj i magičnoj atmosferi koja uobičajeno prati susrete ljubitelja Harry Pottera u knjižnici. Osvježenje toplim čajem od prirodne kamilice nakon toliko dinamičnih i zabavnih aktivnosti svima je dobro došlo, a na kraju su sudionici sve svoje uratke ponijeli kući gdje će se nastaviti brinuti o posijanim i posađenim biljkama.

Program je održan u dvorištu knjižnice i kina, uz poštivanje svih epidemioloskih mjera, u suradnji sa Šarenim dućanom i Pučkim otvorenim učilištem te uz veliku pomoć vrijednih knjižničnih volonterki, Blanke, Ivane i Marije. Svim suradnicima i pomagačima zahvaljujemo na potpori, a posebno hvala svim sudionicima programa koji su se odazvali pozivu na ovo druženje te svojom kreativnom energijom pridonijeli zabavno i korisno provedenom subotnjem prijepodnevu u knjižnici. Ciklus “Godišnja doba s Harryjem Potterom u Hogwartsu” nastavlja se i dalje, a sljedeći program pod nazivom “Sretan rođendan, Harry Potter!” u planu je za srpanj.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice