U Đelekovcu održan književni susret s Pavlom Pavličićem

20. listopada 2016.

U utorak 18.10.2016. gostovanjem Pavla Pavličića, jednog od najčitanijih i najpopularnijih hrvatskih književnika za djecu i odrasle, obilježen je početak Mjeseca hrvatske knjige 2016. u Osnovnoj školi Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec. Pavao Pavličić došao je u Đelekovec u sklopu programa „Bibliobus vam dovodi u goste…“ koji organizira Bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Na književnosm susretu okupili su se čitatelji svih dobnih skupina i različitih interesa – od školaraca oduševljenih Pavličićevim naslovima koji su se našli na popisu školske lektire, do štovatelja njegove kriminalističke i memoarske proze. U više od sat vremena Pavličić je dotaknuo sve aspekte svoga rada i stvaralaštva koji su doista brojni, budući da se radi o književniku, scenaristu, prevoditelju, povjesničaru književnosti, sveučilišnom profesoru i akademiku. Odgovarajući na pitanja iz publike, podijelio je svoja razmišljanja o čitanju i ljubavi prema čitanju, o tome je li piscu dužnost da izmišlja ili da predloške za pisanje nalazi u stvarnim događajima, o razlikama rada na knjizi i filmskom scenariju, odnosno znanstvenom djelu, o vlastitoj motivaciji i užitku pisanja. Publika je saznala da je autor upravo dovršio još jedan roman, krimić koji bi se uskoro trebao naći u tisku. Naposljetku je Pavao Pavličić s publikom podijelio i svoja razmišljanja o školskoj lektiri – pojasnio je da bi u srednjoj školi učenici lektiru trebali započinjati s djelima koja inače čitaju u četvrtom razredu, a djela koja čitaju u prvom u četvrtom, zaključivši da školska lektira ne služi tome da djecu pretvori u filologe, već u čitatelje!

Budući da je na na dan 18.10.2016. u hrvatskim osnovnim školama obilježen Dan kravate, učenici i djelatnici Osnovne škole Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec gostu su darovali kravatu s crvenim makovima, najpoznatijim motivom Miškinina stvaralaštva, koja je izrađena u školskoj zadruzi.

Publika je također imala priliku kupiti Pavličićeve knjige uz posvetu i autogram.  

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice