Tužna slikovnica – novi edukativni program u koprivničkom bibliobusu

24. studenoga 2015.

U listopadu 2015., u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica svojim je korisnicima predstavila još jedan novi program. Riječ je o programu bibliopedagogije naziva „Tužna slikovnica“ koji se provodi u obliku radionice i čiji je cilj kroz igru i praktične primjere naučiti najmlađe korisnike kako i zašto čuvati knjižničnu građu te kako se s knjigama, slikovnicama i ostalom knjižničnom građom ne smije postupati i zašto. 

Radionica se provodi u suradnji s vrtićima i osnovnim školama u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus. Namijenjena je predškolcima i učenicima prvih razreda osnovne škole, a ideja za njeno provođenje proistekla je iz iskustva organiziranih obilazaka bibliobusa školaraca i polaznika dječjih vrtića. Prilikom ovakvih posjeta djeca redovito s knjižničarkom razgovaraju o tome kako treba postupati s građom koju posude u bibliobusu. Iako su ovakvi razgovori korisni, zaključeno je kako će najmlađi korisnici, koji tek počinju korisiti usluge knjižnice, mnogo kvalitetnije usvojiti ova znanja učeči kroz igru i praktične primjere te da će nakon sudjelovanja u radionici biti svjesniji zašto građu treba čuvati i na koji je način treba koristiti. 

Radionica se sastoji od dva dijela. – u prvom dijelu nakon uvodnog razgovora i zajedničkog sastavljanja popisa kako se s građom ne smije postupati, kroz igru iskustva/poistovjećivanja svako dijete zamišlja određenu fizičku bol/nelagodu koja se potom pripisuje slikovnici s kojom se postupa na nepropisan način. U drugom dijelu s djecom se razgovara o tri primjerka slikovnice (novoj, pohabanoj i uništenoj), a uz objašnjenje zašto uništenoj slikovnici više ne možemo pomoći, djeca imaju priliku pomoći pohabanoj (popravak) i novoj (omatanje u zaštitnu foliju). 

Prva radionica održana je 28.10.2015. s učenicima Osnovne škole Koprivnički Ivanec, a daljnji raspored održavanja ovisit će o mogućnostima djelatnika bibliobusne službe te učitelja/ica i odgajatelja/ica na terenu, uz nastojanje da se radionica, kao redovni program bibliobusne službe, održava najmanje jednom mjesečno.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice