Tribina „Zelena knjižnica“ / Što nam donosi novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja?

3. ožujka 2021.
Sjeme je naše ljudsko pravo
Sjeme je naše ljudsko pravo

U srijedu, 10. 3. 2021. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel, 2. kat) u 18 sati održat će se tribina “Što nam donosi novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja?” Gošće će biti članice inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“ Sunčana PEŠAK, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i Silvija KOLAR–FODOR, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”.

Iako se radi o vrlo aktualnoj temi s kojom se baš i ne susrećemo često na popularnim portalima i u medijima, novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je u fazi donošenja, imat će dalekosežne posljedice i utjecaj na proizvodnju hrane i nacionalno-stratešku samodostatnost u tom području. Brojne ekološke udruge, kao i zainteresirani građani okupljeni oko inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“, ističu važnost prava na sjeme kao glavnog pitanja hrvatskog prehrambenog suvereniteta.

Organiziranjem ove tribine Knjižnica „Fran Galović“ omogućuje razgovor s uglednim i kompetentnim predstavnicama ekoloških udruga i organizacija sa željom da javnost upozna sa spornim točkama koje su prepoznate u javnoj raspravi o novom Zakonu te promjenama u odnosu na dosadašnju zakonsku regulativu i praksu s naglaskom na važnost održavanja starih domaćih sorti sjemena i značaj za OPG-ove i male proizvođače hrane.

Tribina će se održati u suradnji s Udrugom Kopriva – Koprivnička Inicijativa Volontera i Aktivista. Moderatori će biti Dijana Sabolović-Krajina i Kristian Ujlaki. Zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera i ograničenog broja mjesta neophodna je prethodna prijava zainteresiranih posjetitelja telefonom na broj 622-363/115 ili email: strucni@knjiznica-koprivnica.hr. Prijave se primaju do ispunjenja kvote od 20 mjesta. Predavačice će se javiti online putem.
Tribina će se istovremeno moći pratiti putem Facebook Livestrema te će snimka kasnije biti dostupna na Youtube kanalu knjižnice.

O gošćama:

Sunčana Pešak završila je studij uređenja krajobraza na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a daljnjim usavršavanjem stekla je diplomu permakulturne dizajnerice. Pored rada u struci, trenutno je tajnica i programska koordinatorica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača. Osim u Hrvatskoj, Savez predstavlja i unutar međunarodnih mreža kao što je Europska koordinacija Via Campesina. U udrugama civilnog društva volontira i radi već 25 godina. Svoj je rad započela 1996. kao učenica Srednje poljoprivredne škole u Zagrebu, u udruzi Rustica koja se bavila promoviranjem, očuvanjem i razvojem biljne genetske raznolikosti kroz organiziranje razmjena sjemena, sajmova i izložbi autohtonih proizvoda i tradicijskih sorti. Od 2005. do 2016. bila je članica udruge ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa gdje je između 2012.-2016. bila zaposlena kao koordinatorica programa hrane radeći na osmišljavanju programskih aktivnosti, prijavi i vođenju projekata i praktičnom radu na održavanju vrta i kolekcije sjemena te pokretanju Zadruge za dobru ekonomiju i modela Hrana za dobro koji povezuje ekološke proizvođače s kupcima. Osmišljavala je i vodila edukativne programe za djecu i odrasle, okupljala neformalne mreže sjemenara, ekoloških proizvođača i grupa solidarne razmjene kao jednog oblika kratkih lanaca u opskrbi hranom. Objavila je nekoliko stručnih brošura o čuvanju sjemena na gospodarstvu kao i analiza politika o sjemenarstvu.

Silvija Kolar-Fodor se bavi biovrtlarenjem od 2006. Autorica je knjige Vrtlarenje u skladu s prirodom i Priručnik za kreiranje školskih vrtova i provođenje biovrtlarskih aktivnosti. Kolumnistica je u brojnim magazinima i portalima na temu vrtlarenja. Predsjednica je udruge Biovrt – u skladu s prirodom čiji je cilj educirati i inspirirati na život u skladu s prirodom i koja okuplja vrtlarsku zajednicu iz cijele Hrvatske. Na svom imanju isprobava različite tehnike uzgoja i biovrtlarstva, od klasičnih povrtnjaka pa sve do šumskih vrtova. Uzgaja i čuva preko 500 vrsti povrća, voća, cvijeća i začinskog/ljekovitog bilja i redovito povećava svoju banku sjemenja. U sklopu udruge provodi i program Čuvari sjemenja putem kojeg uključuje članove udruge Biovrt diljem cijele zemlje u čuvanje starinskih vrsti od izumiranja. Proglašena je jednom od dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2020. Osvojila je i nagradu Žuti okvir National Geographica u kategoriji “Iskorijenjivanje gladi”.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice