Tribina Libarenje s Marinom Šur-Puhlovski

18. rujna 2019.

U srijedu 25.9.2019. godine u 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica bit će održana još jedna u nizu tribina Libarenje, a ovoga je puta gošća Marina Šur-Puhlovski koja će predstaviti najnoviju knjigu „Treći život druge violine“.

Tribinu organiziraju Umjetnička organizacija Artikulacije i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica, a program je sufinanciran sredstvima Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika. O knjizi, vezama s Koprivnicom i još koječemu s autoricom će razgovarati Darko Pernjak.


Marina Šur Puhlovski je spisateljica koja je u zadnje vrijeme, nakon dugogodišnjeg samozatajnog djelovanja, zabljesnula na hrvatskoj književnoj sceni, posebno s romanima „Igrač“ i „Divljakuša“ koji je osim VBZ-ove nagrade za najbolji rukopis bio nominiran i u niz drugih različitih izbora za roman godine. U srijedu ćemo imati priliku upoznati se s njenom najnovijom knjigom, zbirkom priča „Treći život druge violine“ koja je na neki način kraj četveroknjižja započetog romanom „Nesanica“. Po riječima same autorice radi se o biografskoj prozi koju svakako treba razlikovati od biografije. Temelj ovakvom pripovijedanju su iskustva i događaji iz vlastitog života kao i života njene bliske obitelji. Ovakvim pristupom Marina je autentičan pripovjedač i kritičar vremena koje kao da je bilo zaobiđeno, bolje preskočeno, u hrvatskoj književnosti. Radi se o periodu od  2. Svjetskog rata do Domovinskog rata u kojem je hrvatsko društvo doživjelo veliki rasap vrijednosti, o vremenu prekida tradicija i uspostavljanju besmislenih komunističkih obrazaca ponašanja. Priča su to o preživljavanju obitelji koje su istovremeno bile ustaške, partizanske, komunističke, domobranske, plemićke, bogataške, službeničke, seljačke …  – u biti obične, time dakle u većini, koje su samo htjele dobiti mjesto pod suncem, svoju priliku za normalnim životom i prosperitetom što sve u tim vremenima nije bilo baš jednostavno dobiti.

U Marininom pripovijedanju možemo prepoznati vlastite bake, djedove i roditelje. Ono što će posebno biti zanimljivo koprivničkim čitateljima, moći će prepoznati neke koprivničke obitelji.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice