Tribina “Kritičko mišljenje: od svakodnevnog života do znanosti”u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

10. travnja 2012.

U srijedu, 11.4.2012. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Čitaonica tiska na prvom katu) održat će se tribina “Kritičko mišljenje: od svakodnevnog života do znanosti” u okviru Koprivničke agore 21 – Kultura i obrazovanje u Koprivnici u kontekstu EU. Gosti će biti mladi znanstvenici prof. dr. sc. Pavel Gregorić i mr. sc. Dragana Sekulić s Odjela za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Saša Ceci i dr.sc. Dario Hrupec s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.
Oni će u dinamičnoj i interaktivnoj raspravi pokušati odgovoriti na pitanja: Što je kritičko mišljenje? Koje su pretpostavke kritičkog mišljenja? Koje su mu prepreke? Kako kritičko mišljenje proizlazi iz znanosti? Koja je zapravo korist od kritičkog mišljenja? Kako ga koristiti u svakodnevnom životu? Koliko bi svijet bio bolje mjesta kada bi svi mislili kritički?

Ovi mladi znanstvenici aktivni su u promociji znanosti, naglašavajući njezinu važnosti i ulogu u društvu. Inače, oko ideje znanstvenog pristupa svijetu temeljenog na činjenicama i razumu okupili su se brojni znanstvenici različitih struka – sociolozi, filozofi, psiholozi, pravnici, medicinari i dr.

U Koprivnici gostuju filozofi i fizičari.

Dragana Sekulić diplomirala je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zadru, magistrirala logiku i metodologiju znanosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, piše doktorski rad s područja psihologije zaključivanja. Radi kao asistentica na Odjelu za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje predmete Strategije neformalnog zaključivanja i kritičko mišljenje i Logiku.

Pavel Gregorić diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao i doktorirao filozofiju na Sveučilištu u Oxfordu. Izvanredni je profesor na Odjelu za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje povijest filozofije.

Saša Ceci teorijski je fizičar zaposlen u Grupi za hadronsku spektroskopiju na Institutu Ruđer Bošković. Uže područje su mu elementarne čestice. Bavi se fizikom, matematikom,
znanstvenim istraživanjem, podučavanjem, popularizacijom fizike i matematike i kao što sam kaže, raskrinkavanjem pseudoznanosti. Poznat je po aktivnostima u popularizaciji znanosti i društvenom angažmanu te je bloger Jutarnjeg lista – njegovi članci mogu se naći na linku
http://www.jutarnji.hr/search.do?publicationId=1&searchString=*&includeAuthorId=263386&sortString=by_date_desc

Inicijator ove tribine, ujedno i moderator je Koprivničanac Dario Hrupec, znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković. Doktorirao je fiziku 2008. na PMF-u u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom, član je međunarodne kolaboracije MAGIC. Veći dio vremena radi u Zagrebu, a manji na teleskopima MAGIC na kanarskom otoku La Palmi. Autor je brojnih udžbenika iz fizike (i koprivnički gimnazijalci uče po njima), član je uredništva časopisa Priroda, član je državnog povjerenstva za natjecanja iz astronomije. Urednik je za fiziku projekta STRUNA (http://struna.ihjj.hr/), redoviti autor raznih časopisa (Priroda, Čovjek i svemir, Tehnopolis, Matematičko-fizički list…).

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice