Tribina “Knjižnica po mjeri svakog čovjeka”

1. prosinca 2010.

Povodom 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je u četvrtak, 2. prosinca 2010. tribina pod nazivom “Knjižnica po mjeri svakog čovjeka”.

Cilj tribine bio je nastavak dijaloga knjižničara i predstavnika udruga o tome kako poboljšati dostupnost knjižničnih usluga osobama s invaliditetom.

Na tribini su sudjelovali predstavnici Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice, Udruge invalida rada grada Koprivnice, Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije, Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Koprivnica, Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, te predstavnici koprivničke Knjižnice, Udruge volontera Rad na dar, Udruge samaca i Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije.

U otvorenoj i konstruktivnoj raspravi predstavnici udruga istakli su odličnu suradnju s knjižnicom, ali su naveli i neke prepreke zbog kojih se njihovi članovi ne mogu još uvijek u potpunosti koristiti knjižnicom kao što bi to željeli i trebali. Pohvalili su mogućnost besplatnog učlanjivanja u knjižnicu koju svojim stanovnicima osiguravaju iz vlastitog proračuna Grad Koprivnica i Općina Gola, dok bepslatno korištenje koprivničkog bibliobusa omogućuje Koprivničko-križevačka županija i općine – korisnici bibliobusne usluge. S obzirom na njihova većinom izrazito mala primanja, predloženo je da se ispitaju mogućnosti kako bi i članovi udruga invalida iz drugih dijelova županije dobili priliku besplatnog upisa u knjižnice najbliže njihovom mjestu boravka, ili u bibliobus.

Kako bi i članovi udruga osoba s invaliditetom ravnopravno kao i njihovi ostali sugrađani mogli koristiti knjižnicu kao dnevni boravak grada, mjesto za učenje, druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, u sadašnjem prostoru knjižnice prije sve nedostaje prostorna komunikacija prilagođena s osobama s invaliditetom, odnosno dizalo. Zbog toga je mnogim korisnicima onemogućen dolazak u knjižnicu te korištenje knjižničnih usluga, ali i sudjelovanje u brojnim kvalitetnim kulturnim i edukativnim programima koji se u knjižnici organiziraju za građane.

Kao prilog rješavanju problema prostorne komunikacije, predstavnici udruga predložili su uvođenje pomoći volontera u korištenju postojećeg transportera za stubište kojeg knjižnica posjeduje, ali koji se zbog manjka osoblja koje bi njime rukovalo do sada slabo koristio. Uz to, došlo je i do kvara na vozilu koje je stoga već neko vrijeme neupotrebljivo. Zahvaljujući ovoj inicijativi, transportet će u najskorije vrijeme biti popravljen, a volonteri će u određene dane i u dogovoreno vrijeme o kojem će svi potencijalni korisnici biti na vrijeme obaviješteni, pomagati kako bi njime zainteresirane osobe s invaliditetom mogle doći do svih katova knjižnice.
Svakako, trajnije rješavanje problema kretanja knjižnicom za osobe s invaliditetom ipak bi bila ugradnja dizala te je također dogovoreno da se sa stručnjacima za ovu problematiku ispitaju mogućnosti ugradnje dizala u knjižnici. U slučaju da se pronađe odgovarajuće rješenje i prijedlog struke, udruge i knjižnica zajednički će u 2011. pokrenuti izradu projekta i prikupljanja sredstava za ovu svrhu te njegovu realizaciju u 2012. godini.

Nadalje, zbog sve većeg broja knjiga i druge knjižnične građe prostor za kretanje korisnika kroz samu knjižnicu vrlo je sužen što također otežavanja kretanje osobama s invaliditetom. Osim toga, nedostatan je broj knjižničara koji se zbog svakodnevne velike frekvencije korisnika ne stignu dovoljno posvetiti pojedinim korisnicima s posebnim potrebama. Zato su predstavnici udruga predložili da se također uz pomoć volontera osigura povremena pomoć knjižničarima u radu s osobama s invaliditetom koje dolaze po knjižnične usluge.

Predstavnici udruga još su izrazili zadovoljstvo što u prostoru knjižnice mogu održavati različite programe koji su po svom sadržaju namijenjeni svim građanima te dop

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice