TRIBINA KNJIŽEVNOST I SOCIJALIZAM U KNJIŽNICI „FRAN GALOVIĆ“ KOPRIVNICA

30. rujna 2011.

U srijedu, 05.10. u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održat će se tribina na temu Književnost i socijalizam. Povod je nedavno objavljena knjiga dr. sc. Maše Kolanović Udarnik! Buntovnik? Potrošač…: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije (Naklada Ljevak, 2011.).
Gosti tribine bit će autorica Maša Kolanović i Kristijan Vujičić kao voditelj. Raspravljat će se o pamćenju (zaboravu) socijalizma u hrvatskoj književnosti i općenitom intelektualnom zanimanju za fenomen socijalizma. Među ostalim, govorit će se o odnosu književnosti i popularne kulture u socijalizmu te o političkoj poziciji tekstova napisanih do devedesetih godina prošloga stoljeća. Bit će riječi i o tome kako postojeću specifičnu hrvatsku kulturnu memoriju možemo iskoristiti kao platformu za promišljanje budućnosti.

Dr. sc. Maša Kolanović je znanstvena novakinja na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bavi se proučavanjem odnosa popularne kulture i hrvatske književnosti iz čega je objavila niz znanstvenih i stručnih radova, a nedavno i doktorirala s tom temom. Uz knjigu Udarnik! Buntovnik? Potrošač… napisala je i roman Sloboština Barbie (2008.).

Kristijan Vujičić, prof. je urednik u Nakladi Ljevak, gdje uređuje knjige iz područja filozofije, religije, povijesti i popularne kulture. Autor je tri romana među kojima su i Welcome to Croatia i Udruženje za mravlje igre. Već pet godina u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića uređuje i vodi tribine koje obrađuju društveno-humanističke teme i na kojima sudjeluju eminentni sveučilišni profesori.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice