TREĆE PREDAVANJE MILJE ŠPOLJAR U CIKLUSU

29. ožujka 2011.

ŠTO SU TO ZAPRAVO RODNI STUDIJI?

Kad tijelo progovori

Milja Špoljar održat će u ponedjeljak, 4. travnja 2011. u 19.00 sati u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica treće predavanje u ciklusu Što su to zapravo rodni studiji? Naziv predavanja je Drugi val feminizma: kad tijelo progovori.

Bavit će se feminističkim aspiracijama nakon Drugog svjetskog rata te načinima na koje su nove feminističke teorije obračunale s dvojstvom uma i tijela. Drugi val feminizma, kako ga se popularno naziva, dao je prvenstvo tijelu i seksualnosti, a racionalni i znanstveni um obogatio je pričama o onom podsvjesnom i potisnutom u nama. S druge strane, hladnoratovska situacija u svijetu utjecala je na feministički aktivizam Zapadnog i Istočnog bloka te stvorila velike razlike u politikama feminističkih organizacija na različitim krajevima svijeta. U ovom ćemo se predavanju tako „vrtjeti“ oko šezdesetosmaških revolucionarnih pokreta, a čitavo razdoblje drugog vala feminizma završiti s osamdesetim godinama 20. stoljeća te teorijom intersekcionalnosti koja krajem osamdesetih dobiva sve više na važnosti.

Koprivničanka Milja Špoljar je nakon završenog studija francuskog jezika i književnosti te komparativne književnosti u Zagrebu studirala rodne studije na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (Mađarska), Sveučilištu u Lodzu (Poljska) te Sveučilištu u Utrechtu (Nizozemska). Magistrirala je prošle godine obranivši radnju na temu pravne feminističke involviranosti u sukob na prostoru bivše Jugoslavije te načina na koji su međunarodne pravne klauzule kreirale postratnu stvarnost na ovim prostorima.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice