Točkasto pismo – predškolci naučili kako pišu i čitaju slijepe osobe

21. studenoga 2017.

U Dječjem odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica u posljednja tri mjeseca održale su se tri pričaonice za predškolce od 4 godine nadalje u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko – križevačke županije u kojima su predškolci mogli naučiti više o načinu života osoba koje su slabovidne i slijepe. Pričaonice pod sloganom „Biti različit“ održale su se na tri teme. To su bile „Kako se igraju slijepa djeca“, „Priča o bijelom štapu“, i posljednja, „Točkasto pismo“, a sve one održane su u sklopu programa „Učimo o različitostima i toleranciji“.

Na zadnjoj pričaonici o „Točkastom pismu“, održanoj 20. studenog,  suradnice Ana Glavaš Jambreušić i Ana Tkalčec, djecu su kroz čitanje priče na brajici, pokazivanjem Brajevog pisača i ispisivanjem njihovih imena na Brajevom pismu, educirala o načinu čitanja i pisanja slijepih osoba. Dvadesetak klinaca uživalo je u dodirivanju točkica na bijelom papiru koja su predstavljala njihova imena, a dodirivanjem ramena dječaka ili djevojčice pored sebe naučili su da slijepa osoba tako zna da je na nju red da priča. 

Iz Udruge slijepih, za sve su sudionike pričaonice pripremili posebne Potvrdnice koje pohvaljuju svu djecu koja su sudjelovala na pričaonicama te kroz igru i učenje postali mali pomagači i prijatelji koji cijene različitosti. Imena svih polaznika pričaonice na Potvrdnici bila su ispisana na Brajevom pismu, što je kod djece izazvalo posebno oduševljenje. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice