Tjedan cjeloživotnog učenja u Knjižnici

23. rujna 2015.

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja koja na jednostavan način, na temelju izravnih obraćanja građanima, potiče ideju o promoviranju učenja i obrazovanja. 

Riječ je o UNESCO-ovoj inicijativi pokrenutoj 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama, na svim kontinentima, kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija.
Uz potrebu podizanja svijesti o važnosti ulaganja u cjeloživotno učenje i stjecanje kvalifikacija potrebnih za samoostvarenje, povećanje kvalitete življenja, poboljšanje obrazovne strukture stanovništva, trajno osuvremenjivanje sadržaja i metoda obrazovanja na svim razinama obrazovnog sustava, važno je osvijestiti i spoznaju o stalnoj brizi kod nositelja obrazovnog sustava te svih koji sufinanciraju spomenute aktivnosti.

U Hrvatskoj je organizator ove kampanje Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ove godine moto kampanje je „Dobro je učiti“ i  usmjerena je na prenošenje poruke o važnosti učenja i mogućnostima koje pruža uključivanje u proces cjeloživotnog učenja.

Kao i prethodnih godina, u Tjednu cjeloživotnog učenja, koji se ove godine obilježava od 28.9. do 4.10.2015., Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ s partnerima je pripremila mnogobrojne aktivnosti za različite grupe korisnika: djecu predškolske dobi i učenike, roditelje i odgajatelje, nezaposlene osobe, polaznike osnovnog obrazovanja odraslih, knjižničare, muzealce i arhiviste.

Programi su podijeljeni u četiri skupine.

U okviru programa poticanja užitka u čitanju u ponedjeljak 28. 9. od 17:30 do 18:30 u Dječjem će odjelu biti održana pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje „Kako se igraju slijepa djeca?“ koju će voditi odgajateljica Branka Grudić, a sudjelovat će i gošće Ana Glavaš i Ana Tkalčec iz Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.
U okviru istog programa i također u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije susrest će se članovi Čitateljskog kluba slijepih „Šišmiš“ i Čitateljskog kluba Knjižnice. Susret je zakazan za petak, 2.10. u 17 sati u Čitaonici tiska, a čitatelji će zajedno prokomentirati roman Črna mati zemla Kristiana Novaka.
U ponedjeljak 5.10. u 11 sati u Čitaonici tiska bit će održana radionica „Slušaonica radioigre za djecu“ koju će voditi Nives Madunić Barišić, urednica emisije HRT-a Radioigra za djecu i mlade i tonmajstor Tomislav Šamec.

U okviru programa bibliopedagogije, tj. osnovne poduke u informacijskoj i knjižničnoj pismenosti održat će se čak šest programa.
U utorak 29.9. u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – ispostava Koprivnica održat će se poduka za nezaposlene koja uključuje predavanje i praktične vježbe pretraživanja informacija u 10 sati u Pučkom otvorenom učilištu (zgrada fakulteta, Trg bana Jelačića 6, učionica br. 5)  te upoznavanje s prostorom i uslugama u Knjižnici od 11 do 12 sati. U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem ista će poduka biti održana za polaznike 8. razreda osnovnog obrazovanja odraslih u srijedu 30.9. u 10 sati u Pučkom otvorenom učilištu (zgrada fakulteta, Trg bana Jelačića 6, učionica br. 5) i od 11 do 12 sati u Knjižnici.
U srijedu 30.9. u 11 sati u suradnji s Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) na Trgu bana Jelačića 6 (2. kat) bit će održan „Knjižnični kutak“ za polaznike CISOK-ovih radionica na kojem će polaznici biti upoznati s programima i uslugama Knjižnice koji bi im mogli biti od pomoći u stvaranju kompetencija potrebnih pri zapošljavanju ili za razvoj karijere.
U srijedu 30.9. u 13 sati uz pomoć knjižničarki u Dječjem odjelu djeca će u programu „Mreža plus“ istraživati korisne internetske stranice i alate.
Tijekom cijelog tjedna, od ponedjeljka 28.9. do petka 2.10., u r

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice