TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA U KNJIŽNICI I ČITAONICI „FRAN GALOVIĆ“ KOPRIVNICA 8.-15.9.2011.

6. rujna 2011.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica ove godine se po prvi put uključuje u Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalnu kampanju koja promiče učenje i obrazovanje tijekom cijelog života. Trajat će od 8.-15.9.2011., a koordinator za našu i još tri županije sjeverozapadne Hrvatske je koprivničko Pučko otvoreno učilište.
U srijedu, 7.9.2011., uoči početka Tjedna cjeloživotnog učenja, ali i Međunarodnog dana pismenosti, u Dječjem odjelu Knjižnice u 12.30 sati održat će se svečana dodjela nagrada najuspješnijim sudionicima ljetnog kviza znanja Eureka!, čija je svrha poticanje informacijske pismenosti kod djece osnovnoškolske dobi. Osmislile su ga koprivničke knjižničarke, a prvi put se održavao online, tj. putem knjižnične internetske stranice. Kviz je bio posvećen jednom od naših najvećih znanstvenika Ruđeru Josipu Boškoviću, povodom 300. obljetnice rođenja. Od pedesetak sudionika dvanaest je točno ispunilo upitnik te će im ovom prigodom biti uručene nagrade.

U četvrtak, 8.9.2011. u cijelom svijetu se obilježava Međunarodni dan pismenosti. Ove godine tema je Pismenost za mir, čime se želi naglasiti važnost pismenosti kao jednog od osnovnih ljudskih prava i preduvjeta za mir, budući da zalazi u kulturne, socijalne, političke i ekonomske sfere. Brojke vezane za (ne)pismenost u svijetu i dalje su alarmantne i zabrinjavajuće: 793 milijuna odraslih je nepismeno, 67 milijuna djece osnovnoškolske dobi ne pohađa osnovnu školu, a 72 milijuna srednjoškolaca nema mogućnost za adekvatnu edukaciju regrutirajući tako novu generaciju nepismenih. Ovakva situacija izravno utječe na učinkovitost napora da se smanji siromaštvo, odnosno omogući društveno-socijalni razvoj, kako u razvijenim, tako i u nerazvijenim zemljama svijeta.
Već tradicionalno koprivnička Knjižnica se uključuje u isticanje važnosti čitanja i pismenosti u svakodnevnom životu pojedinaca, lokalne zajednice i društva u cjelini organiziranjem velike akcije istovremenog čitanja na glavnom gradskom, Zrinskom trgu. U akciji, ove godine pod nazivom Koprivnica čita poeziju, sudjelovat će djeca svih koprivničkih dječjih vrtića, učenici svih koprivničkih osnovnih i srednjih škola, članovi Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica, štićenici Doma za starije i nemoćne Koprivnica i Literarna sekcija KUD-a Podravka. Čitat će se od 12.00 do 13.00 sati ispred Knjižnice i uz Gradski park, a u slučaju kiše na Paviljonu i u Knjižnici.

U ponedjeljak, 12.9., utorak, 13.9 i četvrtak, 15.9.2011. Knjižnica provodi programe bibliopedagogije u suradnji s koprivničkim Pučkim otvorenim učilištem i polaznicima nekih od njegovih brojnih obrazovnih programa. Cilj je promocija uloge knjižnice u potpori neformalnom i formalnom obrazovanju i cjeloživotnom učenju svih građana. U ponedjeljak, 12.9. 2011. i utorak, 13.9.2011. od 12.00 do 13.00 sati koprivnički knjižničari održat će za polaznike osnovnog obrazovanja odraslih osnovnu poduku u pretraživanju informacija u Kompjutorskoj učionici Veleučilišta, a potom ih od 13.00 do 14.00 sati odvesti u posjet knjižnici pod motom Budite na izvoru znanja i informacija – posjetite knjižnicu!
Tjedan cjeloživotnog učenja u koprivničkoj Knjižnici završava u četvrtak, 15.9.2011. od 12.00 do 13.00 sati programom posjete Dječjem odjelu knjižnice polaznika obrazovnog programa za romske pomagače u nastavi pod nazivom Upoznajte Romsku knjižnu policu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice