Tiskovna konferencija povodom početka provođenja projekta u bibliobusu „Rastemo čitajući“

25. siječnja 2017.

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica 23. siječnja 2017. novinarima je predstavljen novi projekt Bibliobusne službe „Rastemo čitajući“ koji se provodi od početka 2017. godine, a osmišljen je kroz suradnju s dječjim vrtićima na području koje bibliobus obilazi. Projekt je u studenome 2016. osvojio nagradu INELI Balkans Inovation Award u iznosu od 4.000 € koju dodjeljuje grčka organizacija Future Library što je i omogućilo njegovu realizaciju.

Uz predstavnice knjižnice, voditeljicu projekta, dipl. knjižničarku Anu Škvarić, i voditeljicu Županijske matične službe, Ljiljanu Vugrinec, tiskovnoj konferenciji u Knjižnici prisustvovali su i gosti – suradnici u projektu: ravnateljice uključenih dječjih vrtića, Snježana Tišljarić iz Drnja i Ivana Oreški  iz Legrada, odgajateljica Ivana Antolić iz Drnja te načelnici dviju od ukupno četiri uključene općine, Slavko Loth iz Drnja i Ivan Sabolić iz Legrada.

Voditeljica Bibliobusne službe, a ujedno i samog projekta, Ana Škvarić, predstavila je njegove osnovne ciljeve i planirane aktivnosti. Pri tom je istakla kako je osnovna motivacija Bibliobusne službe bila u okviru svojih mogućnosti odgovoriti na potrebe djece, roditelja i odgajatelja u ruralnim sredinama za knjižničnom građom i informacijsko-komunikacijskom tehnologijom te pružiti podršku u poticanju čitanja i razvoja pismenosti  kod djece, kao i u cjeloživotnom učenju odraslih, odgajatelja i roditelja. Također je jedan od najvažnijih ciljeva projekta njegovanje tolerancije i boljeg razumijevanja među djecom i roditeljima – pripadnicima  različitih kultura, jezika i nacionalnosti.

Kroz projektne aktivnosti za svih pet uključenih vrtića u Drnju, Sigecu, Đelekovcu, Peterancu i Legradu bit će formirane posebne kutije s odabranom knjižničnom građom, slikovnicama i knjigama, priručnicima, CD-ima, DVD-ima, radnim listićima za učenje romskog i hrvatskog i drugom građom koji će se tijekom projekta koristiti u vrtićima. Također će svaki vrtić dobiti na korištenje po jedan tablet s instaliranim edukativnim aplikacijama primjerenima predškolskom uzrastu, a u svakome od vrtića održat će se i tematska predavanja i radionice za roditelje o važnosti ranog poticanja čitanja u obitelji i kvalitetnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

U prvoj fazi projekta tijekom siječnja i veljače 2017. provode se pripremne aktivnosti, tj. nabava i obrada knjižnične građe i opreme, a početak korištenja kutija s građom u vrtićima predviđen je za 1. ožujka 2017. kada će u Knjižnici biti održana edukativna radionica za predstavnike uključenih vrtića i svečana primopredaja knjižničnih kutija.

Predstavnici vrtića i općina uključenih u projekt nazočni na tiskovnoj konferenciji izrazili su svoje zadovoljstvo ovakvim načinom suradnje s Knjižnicom i  Bibliobusnom službom, te istakli veliku potrebu za sadržajima i građom, ali i za edukacijom u vrtićima u svrhu poticanja rane pismenosti te što kvalitetnijeg korištenja informacijsko-komunikacije tehnologije, kao i u svrhu njegovanja tolerancije i različitosti. Upravo ove sadržaje i podršku u tom smislu donosi projekt „Rastemo čitajući“, stoga su se svi uključeni vrtići, uz podršku svoju osnivača – općina, vrlo rado odazvali pozivu na suradnju kojeg im je uputila Bibliobusna služba. Istaknuta je važnost putujuće knjižnice – bibliobusa i knjižnične usluge koju on pruža stanovnicima u selima širom županije, s obzirom da u ruralnim sredinama, udaljenima od većih gradskih središta, nema drugih  kulturnih ustanova ni kulturno-obrazovnih i drugih sadržaja koje inače redovito mogu korisiti stanovnici većih mjesta.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice