TEDxKoprivnicaLibrary

7. kolovoza 2013.

U ponedjeljak 12.8.2013. u 17 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održat će se prvi TEDxKoprivnicaLibrary događaj. Organiziranjem tog događaja knjižnica se priključila globalnom projektu širenja vrijednih ideja. Pod geslom „širenja vrijednih ideja“ u svijetu djeluje TED (Technology, Entertainment, Design) neprofitna organizacija koja je u svojoj misiji navela da „širenjem vrijednih ideja“ želi utjecati na promjenu stavova, života i u konačnici svijeta. Ideje koje se razmjenju doslovno su iz svih područja ljudskog znanja i dotiču se svakog ponekad na osobnoj, a ponekad na globalnoj razini.
TED je započeo kao četverodnevna konferencija u Kaliforniji prije 26 godina, a do danas se razvio na globalnu razinu te raznim inicijativama podupire ideje koje mijenjaju svijet. Na TED konferencijama vodeći svjetski mislioci i praktičari u 18 minuta drže govor svog života. Govori su kasnije besplatno dostupni na internet stranici TED.com. Od poznatih govornika spomenimo Billa Gatesa, Bono, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Benoit Mandelbrot, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende, bivši britanski premijer Gordon Brown i tisuće drugih. Svake godine održavaju se dva velika TED događanja: TED Conference održava se svakog proljeća u Long Beachu u Kaliforniji (zajedno s paralelnom konferencijom, TED Active, u Palm Springsu), a TED Global održava se svakog ljeta u Edinburghu, u Škotskoj.
TED je pokrenuo i godišnji TED Prize – nagradu namijenjenu izuzetnim pojedincima koji žele promijeniti svijet te im omogućava da svoje ideje provedu u djelo. Osnovan je i TEDx, koji pojedincima ili skupinama omogućava organizaciju lokalnih, samostalnih događaja u cijelome svijetu, te program TED Fellows, koji pomaže inovatorima koji mijenjaju svijet da postanu dijelom TED zajednice i, uz pomoć ovog programa, povećaju utjecaj svojih izvanrednih projekata i aktivnosti.

O TEDx-u (x = nezavisno organiziran događaj)

U duhu ideja vrijednih širenja, TEDx je lokalni, samostalno organizirani događaj na kojem se okupljaju ljudi kako bi dobili iskustvo po uzoru na TED. Na TEDx događajima prikazaju se TED Talkovi i održavaju se govori uživo kako bi se sudionike potaknulo na raspravu te se povezala manja skupina ljudi. Ti lokalni, samostalno organizirani događaji imaju oznaku TEDx, pri čemu x označava samostalno organiziran TED događaj. TEDConference (TEDKonferencija) daje opće upute za program TEDx-a, ali pojedinačni TEDx događaji samostalno su organizirani. (No, ipak moraju poštivati određenja pravila i odredbe.)
Za svaki TEDx događaj potrebno je zatražiti dopuštenje tj. licencu za održavanje od krovne organizacije. S obzirom da će se koprivnički TEDx održati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ odobrena je licenca za održavanje čak tri TEDx-a. Ovaj prvi će se održati u prostorima knjižnice i biti će manjeg obima i bez govornika. Namjena mu je zagrijati koprivničance za „ideje vrijedne širenja“ te će se prikazivati izabrani govori iz velike baze govora. Stoga pozivamo sve zainteresirane za vrijedne i inspirirajuće ideje da nam se pridruže. Vidimo se u knjižnici!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice