TEDxKoprivnicaLibrary – 25.5.2019. – osvrt

27. svibnja 2019.

Mario Novak, Marko Zadro, Vedrana Miholić, Mario Tomiša, Bob Litell i Karla Lulić šest je govornika koji su se pobrinuli da subotnja (pred)večer u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović začas “proleti”. Učinili su to svaki na svoj način, prezentirajući svoja iskustva, ideje, hobije i strasti na još jednoj TEDx Koprivnica Library konferenciji.

Led je probio Mario Novak koji je pokazao na koji način mrtvi mogu podučavati žive. On se bavi multidisciplinarnom analizom ljudskih koštanih ostataka iz arheološkog konteksta, a na dva je primjera pokazao kako možemo naučiti nešto iz događaja koji su se odvijali prije nekoliko tisuća godina – bile to migracije stanovništva, koje nisu takva prijetnja Europi kao što ih danas neki doživljavaju, ili pak slučajevi kuge i tuberkuloze, čijim proučavanjem možemo doći do spoznaja kako se danas boriti protiv takvih bolesti.

– Moramo biti mudri i iskoristiti znanja kako ne bismo ponavljali iste greške kao naši preci – upozorio je Novak.

Mario Zadro predstavio je svoj hobi zvan LARP, odnosno Live Action Role Play. Naizgled jednostavna ideja igranja likova i situacija, i to bez publike i scenarija, pretvara se u kreativno istraživanje vlastitih granica, strahova, ali i dobru zabavu. Bili u ulozi glave mafijaške obitelji, dvorskog plemića ili bića iz daleke budućnosti, u LARP-u nema granica, a zahvaljujući tome Zadro tvrdi da svatko može iskusiti i proživjeti ono što u “stvarnom” životu ne bi mogao, a potom ta nova znanja i iskustva iskoristiti kako bi unaprijedio svoj svakodnevni život.

Hoće li roboti uzeti naša mjesta ili će nas možda umjetna inteligencija pokoriti, nitko zapravo ne zna, pa tako ni Vedrana Miholić, inženjerka matematike i aktivistica. Ona je u svom govoru naglasila kako tehnologija ne može napraviti toliku štetu koliko to može čovjek koji ju koristi pa tako i u slučaju robota i u slučaju umjetne inteligencije sve zapravo ovisi o ljudskom faktoru. Znanje, spoznaja, etika i moral možda su važniji nego ikad u današnje vrijeme kada su nam na raspolaganju moćni tehnološki alati, zaključila je Vedrana Miholić.

Ono što je bilo, jest i bit će uvijek važno je i komunikacija, a vizualna komunikacija bila je središnja točka govora Marija Tomiše, prorektora Sveučilišta Sjever i nagrađivanog dizajnera. Dizajn je, kako kaže, komunikacijski proces, a ne ukrašavanje ili uljepšavanje. To je predstavio pomoću nekoliko primjera građenja vizualnog identiteta, od promjena koje je morala poduzeti njemačka aviokompanija Lufthanse pa do stvaranja prepoznatljivog vizualnog identiteta Sveučilišta Sjever.

Snimljenim razgovorom publici u prepunoj koprivničkoj knjižnici obratio se Bob Littel te predstavio dva koncepta, Pay it Forward (Šalji dalje) i NetWeaving (Stvaranje mreže). Oba su u načelu altruistična, odnosno orijentirana na pomaganje drugima. Kada bismo “slali dalje”, tj. kada netko nama pomogne i mi pomogli nekome drugome to možda ne bi promijenilo svijet, kaže Littel, ali nam može poboljšati kvalitetu života, mozak nam izlučuje hormone sreće, postanemo zahvalniji na vlastitom životu i ne razmišljamo toliko o vlastitim problemima. NetWeavingom zapravo spajamo ljude koji bi mogli imati koristi jedni od drugih, a to često dovede i do pozitivnih događaja i raspleta za nas same, uvjerio je prisutne Littel svojim brojnim primjerima i anegdotama.

TEDx konferenciju zatvorila je scenaristica, redateljica i filmska producentica Karla Lulić. Posve osobnim govorom provela je publiku kroz svoj život, napuštanje sigurnog posla, početke bavljenja filmom, dvojbe, kolebanja i strahove od neuspjeha i sve što je iz njih na težak način naučila. Svoju je priču prezentirala u strukturi baš onoga čime se i bavi, filma, i to od uvoda preko zapleta pa do “živjela je sretno do kraja života”. Tako je savršeno oprimjerila Hitchcockovu misao da je film kao ži

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice