TEDxKoprivnicaLibrary u ENTERu

14. srpnja 2020.
TEDx Koprivnica Library u ENTER-u

Novi prostor, novi ljudi, novo okruženje, ali osjećaj je isti – prvi ovogodišnji TEDx Koprivnica Library preselio se iz prostora stručno-znanstvenog odjela Knjižnice i čitaonice Fran Galović u ENTER, znan i kao Inkubator kreativnih industrija, te iskoračio stepenicu više. Sjajni govornici, kreativci i mislioci uvijek su bili dio TEDx konferencije u Koprivnici, a ništa drugačije nije bilo ni u ovom izdanju s pet govornika koji su svojim idejama potaknuli na razmišljanje.

Melita Pavlek kao domaća Koprivničanka otvorila je TEDx svojim govorom u kojemu je dala nekoliko savjeta uz koje svi možemo živjeti sretnije i jednostavnije. Za njih ju je, više i od dugogodišnjeg iskustva u odnosima s javnošću, novinarstvom i NLP tehnikama, inspirirala maltezerica Siri. Od ljubimaca bismo svi mogli nešto naučiti, tvrdi ona. Primjerice, kako živjeti u trenutku, kako slušati svim osjetilima i uočavati neverbalne znakove, kako biti znatiželjan i istraživati, kako naći svoj način odmaranja.

Slušajte svoj ritam odmora i aktivnosti. Slušajte sebe, bez obzira na to što vani grmjelo i govorilo – poručila je Melita Pavlek.

Važnost roditeljskog čitanja djeci od samoga rođenja već je dobro poznato i dokazano u stručnim krugovima, no što kada roditelj to ne može jer je u – zatvoru? Kristina Čunović osmislila je projekt u kojemu je spojila roditelje koji odrađuju kaznu u zatvorskom sustavu s njihovom djecom putem čitanja te s njime upoznala publiku na TEDx-u. Roditelj u zatvoru dobiva priču, čita je, snimka na CD-u dostavlja se djetetu na adresu zajedno sa slikovnicom ili knjigom, a ono potom može slušati svog oca ili majku kako ju čitaju. Jednostavna, a važna ideja koja je oduševila više od 600 obitelji u Hrvatskoj i poboljšala brojne obiteljske odnose, osnažila kontakte i inspirirala na nešto više.

A hoće li Paul Bradbury inspirirati hrvatske političare i birokrate na radikalne korake u mijenjanju države, teško je reći, no inspirirao je publiku na TEDx-u da promijeni način na koji gledaju Hrvatsku. Ovaj Englez iz Manchestera od 2002. živi na Hvaru i piše najčitaniji blog o Hrvatskoj na engleskom jeziku te je u 20-ak godina upoznao sve dobre i loše strane naše države.

Hrvatska ima fantastičan stil života, sigurna je, dio je EU, infrastruktura je dobra, hrana i vino su odlični… Strancima nije jasno zašto ljudi iseljavaju iz takvog mjesta. No, i ja sam saznao kako Hrvatska funkcionira tek kada sam čio za riječ “uhljeb” – priznao je Bradbury.

Ponudio je i rješenje za razvoj Hrvatske, a to je fokusiranje na radnike koji rade od kuće i traže mjesto s najboljim stilom života u Europi, a to je po njemu Hrvatska – to je prava prilika za Hrvatsku, a ne klasičan turizam, zaključio je simpatični Englez.

Priča Karle Čurin nikoga nije ostavila ravnodušnim. Djevojka koja je teško nagluha od rođenja morala je prijeći brojne prepreke u životu kako bi ostvarila svoje ciljeve, neke iz okoline, a neke i u samoj sebi. Naposljetku se pronašla u grafičkom dizajnu i razvoju aplikacija, gdje je spojila afinitete za znanošću i umjetnošću te razvila Oazu, mobilnu aplikaciju koja funkcionira kao svojevrsni digitalni psihoterapeut za ljude koji se bore s depresijom, anksioznošću i suicidalnim mislima.

Svi usponi i padovi bili su potrebni. Kada sam došla iz večernjeg izlaska u tri ujutro i sjela da radim da projektu, bez umora i s voljom, znala sam da je to to – priznaje Karla.

Poseban projekt je svakako onaj braće Boljar, Hrvoja i Domagoja, koji stoje iza brenda MIRET. Pioniri u izradi ekoloških tenisica pružili su na koprivničkom TEDx-u uvid u industriju obuće koja zatrpava planet nevjerojatnim količinama otpada – 23 milijarde pari godišnje proizvede se u svijetu, a sve prije ili kasnije završe u smeću, pune opasnog otpada i spojeva koji se ne mogu reciklirati. Zato se zalažu za izradu obuće koja je napravljena od materijal

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice