Svjetski putnik iz Tajvana u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“

31. listopada 2014.

U prostoru Stručno-znanstvenog odjela ovih dana zatekao se Chen Min Wei (27), svjetski putnik i pustolov iz Tajvana, mladi čovjek koji biciklom obilazi praktički cijeli svijet. U prolazu kroz Koprivnicu otkrio je Knjižnicu i zaustavio se na Stručno-znanstvenom odjelu.

– Ovdje mi se jako sviđa, prostor je ugodan, imam mogućnost besplatnog korištenja interneta i kratim si vrijeme dok se ne poprave vremenske prilike i ne krenem dalje.

Chen nam priča kako je nakon završenog obveznog vojnog roka odlučio krenuti u istraživanje svijeta i prvo je propješačio veliki dio Australije. Zatim je obišao Singapur, Tajland i Indiju. Susret s biciklistom iz Japana utjecao je na odluku da i on sjedne na dva kotača i pedalira svijetom. Krenuo je u Afriku i obišao Sudan, Tanzaniju, Keniju, Ugandu, Ruandu, Etiopiju, Egipat…

Na upit o dosadašnjim lošim iskustvima Chen odgovara da su iskustva vrlo pozitivna, ali je u dijelovima Afrike bilo problema jer su ga u nekoliko navrata ganjali i gađali kamenjem, djeca znaju biti vrlo uporna kod prosjačenja ali najviše ga je zabrinulo koliko je ljudi naoružano i kako je oružje dostupno svakome. Chen kaže da su mu nudili na prodaju AK-47, popularni Kalašnjikov, za 40 američkih dolara.

Mirnije je bilo na dosadašnjem putovanju kroz Europu koje je započeo u Turskoj i nastavio kroz Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku i eto, kroz Hrvatsku. Namjera mu je dobiciklirati do Španjolske a onda je na redu New York i Sjeverna Amerika. Chen inače spava u šatoru i oslanja se na sustav „couch surfinga“ – prespava kod ljubaznih stranaca kojima, ako zatreba, uzvrati uslugu da oni prespavaju kod njega. 

Koprivnica mu se sviđa, ima mnogo prostora za bicikliste, jedino je vrijeme loše pa je svjedočio i poplavljenim ulicama. Drago mu je da postoji prostor poput Knjižnice „Fran Galović“, gdje može koristiti sadržaje koje treba i dobiti praktične upute i savjete od knjižničara. Kaže kako će ponijeti samo ugodne dojmove iz Koprivnice čemu je svakako razlog i Knjižnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice