Sve što pišem to sam i proživjela

26. rujna 2019.

U srijedu, 25.9.2019. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održan je književni susret i predstavljanje knjige Marine Šur Puhlovski u suradnji s Umjetničkom organizacijom Artikulacije i Podravsko-prigorskim ogrankom Društva hrvatskih književnika. Susret je vodio predsjednik ogranka Darko Pernjak.

Marina Šur Puhlovski u knjižnici predstavila je svoju najnoviju zbirku kratkih priča „Treći život druge violine“. Autorica ističe da su svi njeni romani, priče ili eseji napisani na temelju onoga što je i sama proživjela ili čula od svoje obitelji ili prijatelja. Priče koje se javljaju u knjizi „Treći život druge violine“ pisane su iz pozicije likova starosti 50 do 60 godina, kako autorica kaže, likovi koji su još u godinama kada imaju želje i snage nešto promijeniti u svom životu. U zbirci se javljaju likovi iz njenih prethodnih knjiga.

Za sve knjige ili priče koje je napisala nije imala nacrt ili skicu već svakodnevno samo sjedne i piše i počinje graditi svijet svojih likova utemeljen na stvarnim događanjima. Jedini roman za koji je imala predložak utemeljen je na zapisima o svom životu njenog muža koji je u jednom trenu počeo pisati smatrajući „da to neće biti tako teško“ i odustao. Iz te njegove skice nastao je roman „Igrač“ – roman koji je Marina napisala „protiv svog muža“. Zanimljivo je istaknuti da se dio radnje iz romana odvija u Koprivnici – štoviše u kući u kojoj živi voditelj susreta Darko Pernjak.

Knjigu „Nesanica“ smatra svojim najboljim romanom i čudi je što nije toliko čitana kao nedavno nagrađena „Divljakuša“ objavljena u izdanju V.B.Z.-a i čiju nagradu je dobila za najbolji neobjavljeni roman. Kad je pisala „Divljakušu“ napisala je prvo poglavlje i nakon toga je imala pauzu od dvije godine i tek onda krenula dalje. Nije očekivala da će ga publika tako rado prihvatiti i čitati. Knjiga je do sada doživjela prijevod na makedonski i nedavno na engleski jezik, a kritike izvan Hrvatske zasad su samo pozitivne.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice