Sudjelujte u programu Noći knjige u bibliobusu – Zamislite svoj Magični bibliobus u stvarnom svijetu!

7. travnja 2020.

Noć knjige obilježava se 23. travnja svake godine s osnovnim ciljevima poticanja čitanja i razgovora o važnosti knjige. Datum je odabran povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a u obilježavanje se uključuju škole, vrtići, knjižnice, nakladnici, knjižari, udruge i drugi zainteresirani.

Tema ovogodišnje Noći knjige je Knjige koje su mijenjale svijet. Mnoge su knjige kroz povijest mijenjale mišljenja i ponašanje, te potaknule promjene u svijetu. U posljednjih dvadesetak godina, među najutjecajnijim i najpopularnijim knjigama svoje su mjesto svakako zaslužile knjige iz serijala o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling.

Sjećate li se možda magičnog autobusa koji se prvi put pojavljuje se u trećoj knjizi serijala o Harryju Potteru? To je ljubičasti autobus na tri kata koji prevozi one čarobnjake koji hitno trebaju prijevoz. S obzirom na to da se ipak radi o magičnom autobusu, on se može kretati vrlo brzo, mijenjati oblik i provlačiti se kroz vrlo uske prostore, a začaran je tako da prepreke koje mu se nađu na putu skoče s puta.

Nismo čarobnjaci, ali i mi imamo svoj bibliobus. Njegova osnovna zadaća nije prijevoz ljudi, nego prijevoz knjiga, slikovnica, filmova na DVD-u i druge građe koju posuđujemo korisnicima na našim stajalištima. Osim posuđivanja knjiga korisnicima, u bibliobusu radimo i brojne druge stvari: poučavamo korisnike o korištenju bibliobusa i nove tehnologije, preporučujemo knjige korisnicima, dovodimo pisce i glumce korisnicima “u goste”, osobama s invaliditetom dovozimo knjige u njihove domove…. Sve to kako bismo bili sigurni da svi stanovnici našega područja, od tek rođenih beba do djedova i baka, koji žive u mjestima udaljenim od narodne knjižnice ili zbog nekih drugih razloga ne mogu doći u narodnu knjižnicu, imaju knjige dostupne za čitanje. Poprilično čarobno, zar ne?

Naš bibliobus još uvijek vozi, ali već je star i razmišljamo o kupnji novoga. Rado bismo i naš bibliobus i naše usluge učinili još čarobnijima. Zato vas pozivamo da pokušate zamisliti naš bibliobus kao Magični bibliobus u stvarnom svijetu:

  • Kako bi bibliobus izgledao (iznutra i izvana)?
  • Što biste u bibliobusu htjeli posuditi ili koristiti?
  • Kako biste voljeli provoditi vrijeme u bibliobusu?
  • Koje aktivnosti i usluge želite u bibliobusu?
  • Što biste željeli naučiti od nas u bibliobusu?
  • Koga (npr. pisca) biste voljeli da vam bibliobus dovede “u goste” u vašu školu, vrtić ili mjesto?
  • Kako bibliobus može biti bolji za naš planet?
  • Sve ostalo što vam padne na pamet!

Kako ćete izraziti svoje ideje?

Napravite plakat, ne veći od A3 formata, i na njemu nacrtajte, naslikajte, nalijepite i zapišite sve ono što ste zamislili. Vaš prijedlog ne mora nužno biti plakat, rado primamo sve pisane prijedloge za buduće sadržaje, usluge, izgled i opremu (novog) bibliobusa! Sudjelovati mogu korisnici svih uzrasta i starosti, pojedinačno ili skupno.

Svoje kreativne izražaje pošaljite nam fotografirane ili skenirane na adresu e-pošte bibliobus@knjiznica-koprivnica.hr zaključno do 22. 4.2020. godine kako bismo ih mogli pripremiti i objaviti 23. 4. 2020., kada obilježavamo Noć knjige. Molimo vas da obavezno naznačite jeste li suglasni da ih objavimo na našim stranicama.

Veselimo se vašim vizijama magičnog bibliobusa!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice