Sudjelovanje koprivničke knjižničarke na edukaciji o e-čitačima u organizaciji Američkog veleposlanstva

19. ožujka 2014.

U okviru projekta E-readers at your fingertips = E-čitači na dohvat ruke održana je radionica u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu pod vodstvom Melisse Lewis, knjižničarke iz Safforda (Arizona, SAD). Od jeseni prošle godine u ovaj projekt, putem kojeg je dobila svoj prvi elektronički čitač, uključena je i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.
Stoga je u spomenutoj radionici sudjelovala i predstavnica koprivničke knjižnice, dipl. knjižničarka Ida Gašpar. Cilj susreta 45 hrvatskih knjižničara s predavačicom iz SAD-a bio je dobiti osnovne informacije o američkoj knjižničnoj praksi i mogućnostima implementacije web alata, e-čitača i e-sadržaja u svakodnevni rad knjižnica. Prvi dio susreta u potpunosti je bio posvećen digitalnoj pismenosti, a sudionici su dobili priliku čuti primjere inozemne prakse te razmijeniti iskustva o uključenosti tehnologije u knjižnične usluge u hrvatskim knjižnicama. U drugom djelu radionice raspravljalo se na temu cjeloživotnog obrazovanja knjižničara.
Dobra praksa koprivničke knjižnice, konkretno usluga posudbe e-čitača Koprivničancima, također je predstavljena na ovom stručnom skupu kao jedinstveni slučaj u hrvatskom knjižničarstvu. Budući da još uvijek nedostaju smjernice kojima se definira obrada i posudba e-građe, koprivnički knjižničari bili su primorani osloniti se na inozemne primjere. Knjižničarka Melissa Lewis istaknula je kako u mnogim američkim knjižnicama, uključujući i onu u kojoj radi, još uvijek ne postoji mogućnost posudbe uređaja, ali veliki broj građana ima vlastite e-čitače, a knjižnica je pretplaćena na međunarodnu bazu e-knjiga (OverDrive) u kojoj korisnici mogu sami preuzimati sadržaj. E-sadržaji na hrvatskom jeziku još su uvijek nedostatni pa je tako većina besplatno dostupne građe na engleskom jeziku. No, osim književnih klasika na engleskom jeziku, na e-čitaču koprivničke knjižnice postoji i zbirka lektira na hrvatskom jeziku. U protekla tri mjeseca, otkako je uvedena spomenuta usluga, primjećuje se stalna zainteresiranost Koprivničanaca, e-čitač je u cijelom navedenom razdoblju u posudbi, a ovog mjeseca po prvi puta se umjesto papirnate knjige čita i lektira u elektroničkom obliku. Svi zainteresirani mogu rezervirati posudbu e-čitača, a rok posudbe je 2 tjedna. Za sve ostale informacije Koprivničanci se mogu javiti u Odjel za odrasle..
Čitanje u elektroničkom okruženju postalo je svakodnevica, no čitanje elektroničkih knjiga kod nas još nije postalo uobičajeno. Ovim se akcijama i uslugama nastoji ukazati na tu mogućnost te popularizirati elektroničku knjigu kao novi medij za učenje, ali i razonodu u slobodno vrijeme.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice