STRUČNO USAVRŠAVANJE KNJIŽNIČARA: PREDSTAVLJENI NOVI PROJEKTI I TISKANA IZDANJA U NAKLADI KNJIŽNICA, PROGLAŠENI NAJKNJIŽNIČARI

28. svibnja 2012.

U organizaciji Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar, u dvorani Ekonomskog fakulteta u Bjelovaru održana je 18. svibnja 2012. jubilarna, 30. skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja – stručnog udruženja koje već 35 godina okuplja knjižničare s područja tri županije – Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske te promiče njihovo stručno usavršavanje radi unapređenja rada svih vrsta knjižnica na ovom području.
U stručnom dijelu skupa pozvano izlaganje na temu Razvojna interaktivna biblioterapija u knjižnicama održala je mr. sc. Ivana Bašić iz centra “Balans”, autorica prve hrvatske stručne publikacije o biblioterapiji pod naslovom “Biblioterapija i poetska terapija: priručnik za početnike“ . Ciljevi biblioterapije su osloboditi se presnažne emocije i napetosti, povećati samorazumijevanje i ispravno samoopažanje, ohrabriti pozitivno mišljenje, potaknuti kretaivno rješavanje problema, te ojačati komunikaciju, prije svega – slušanje i govorenje. Iako svaki ljubitelj knjige i čitanja, a i stručnjaci koji se bave ovim područjem, znaju koliko može biti snažna literatura i pročitana riječ, metoda liječenja biblioterapijom kod nas još uvijek nije naišla na širu primjenu, stoga su ovakva predavanja i radionice dobar poticaj za dalju edukaciju i širenje informacija o temi.

Sljedeća dva izlaganja održala su knjižničarke iz Bjelovara. Tina Gatalica iz Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar i Rajna Gatalica iz Tehničke škole Bjelovar predstavile projekt Priče iz potkrovlja koji se od prošle, 2011. godine provodi u bjelovarskog gradskoj Knjižnici. Namijenjen je mladima, a glavni mu je cilj promicanje ljudskih vrijednosti među mladom populacijom. Središnja aktivnost Programa je pričanje tematski odabranih kratkih priča, na koje se nadovezuju druge tehnike i aktivnosti usmjerene boljem usvajanju poruke priče, koja je uvijek vezana uz neku vrijednost ili vrlinu koja se tom prilikom želi istaknuti. Program je naišao na vrlo dobar odaziv kod mladih Bjelovarčana, te je 19 do sad održanih programa posjetio ukupno 231 polaznik.

Vjeruška Štivić također iz Narodne knjižnice “Petar Preradović” Knjižni blogovi “Tragači” (za čitatelje od 8 do 13 godina) i “Knjiški frikovi” (za tinejdžere) zamišljeni su kao svojevrsni knjižni klubovi – virtualna mjesta na kojima mladi zaljubljenici u čitanje i knjige mogu razmjenjivati utiske i mišljenja o pročitanim knjigama, ali i gdje će naći i preporuke kvalitetnih naslova za čitanje u skladu sa svojom dobi i interesima. Projekt su zajednički osmislili i pokrenuli krajem 2011. godine knjižničari iz više hrvatskih knjižnica – iz Zadra, Bjelovara, Vinkovaca i Rijeke.

Već spomenutim obljetnicama – 35. godišnjici Društva knjižničara i 30. skupštini Društva, pridružila se ovom prilikom još jedna – 40. obljetnica postojanja bjelovarske Bibliobusne službe. Bio je to povod za Narodnu knjižnicu “Petar Preradović” Bjelovar da objavi i na ovoj Skupštini promovira publikaciju koja svobuhvatno i detaljno, uz puno povijesnih podataka i pregršt ilustracija predstavlja četiri desetljaća rada i postojanja Bibliobusne službe. Knjigu “Priča o knjizi na kotačima” napisali su Ilija Pejić, voditelj Županijske matične službe u Bjelovaru i Željko Prohaska, knjižničar u bibliobusu, a knjigu su na Skupštini predstavili recenzenti publikacije, Ljiljana Vugrinec i Marinko Iličić.

Uslijedilo je predstavljanje još jednog izdanja iz nakladničke djelatnosti samih knjižnica – priručnika “Igrajmo se! Čitaj mi!: Priče, igre i pjesmice za bebe i malu djecu: Preporuke roditeljima za poticanje rane pismenosti” . Autorice knjige su Danijela Petrić, Marija Sesvečan i Gordana Bonta, urednica Dijana Sabolović-Krajina, a nakladnik: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica. Knjigu i njen nastanak – kao rezultat trogodišnjeg provođenja programa za bebe i njihove roditelje u koprivničkoj gradskoj Knjižnici – predstavila je jedna od autorica, Danijela Petrić.

Silvij

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice