Stručni skup / Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja u kontekstu pandemije bolesti Covid-19 – izazovi, mogućnosti i perspektive

4. studenoga 2021.
Teškoće čitanja
Teškoće čitanja

U petak, 5. 11. 2021. godine Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ organizira online stručni skup nacionalnog karaktera s međunarodnim sudjelovanjem – okrugli stol KNJIŽNIČNE USLUGE ZA OSOBE S TEŠKOĆAMA ČITANJA U KONTEKSTU PANDEMIJE  BOLESTI COVID-19 – IZAZOVI, MOGUĆNOSTI I PERSPEKTIVE. Koliko je tema aktualna govori podatak da se na stručni skup prijavilo preko sto sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije (Nacionalna Ustanova Univerzitetska Biblioteka “Goce Delčev” Štip) i Austrije (Slovenska študijska knjižnica Celovec/ Klagenfurt).  Prijave su stigle iz  različitih vrsta knjižnica (osnovnoškolskih, srednjoškolskih, fakultetskih, narodnih, znanstvenih, specijalnih) te udruga,  ustanova i vladinih tijela (Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih).

Ovim stručnim skupom koprivnička Knjižnica „Fran Galović“ obilježava 15-godišnjicu kontinuiranog pružanja usluge za slijepe i slabovidne osobe i ostale osobe s teškoćama čitanja u lokalnoj zajednici, posebice za djecu s disleksijom, intelektualnim teškoćama, depriviranu romsku djecu i djecu u ruralnim područjima. Ovo je četvrti po redu stručni skup posvećen tematici teškoća čitanja koji Knjižnica  organizira svakih pet godina uz Dan grada Koprivnice. Ove godine fokus je na knjižnične usluge kojima se nastoje riješiti problemi  s kojima se suočavaju osobe s teškoćama čitanja u kontekstu trenutačne zdravstvene i društvene krize – prije svega u dostupnosti prilagođene građe za čitanje te asistivne tehnologije ili pomagala koja omogućuje pristup računalu kao i uređajima za potpomognutu komunikaciju. Uz dva strana izlaganja iz SAD-a i Finske koje će održati predstavnice  Međunarodnog saveza knjižničarskih udruga i ustanova (IFLA), devet izlaganja održat će domaći predavači i to iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatske knjižnice za slijepe u Zagrebu, Hrvatskog knjižničarskog društva te knjižnice iz  Koprivnice kao domaćina stručnog skupa te Karlovca, Zagreba, Bjelovara i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Shodno epidemiološkoj situaciji skup će se održati online što i omogućuje veću dostupnost sudjelovanja zainteresiranim stručnjacima u zemlji inozemstvu.

Suorganizatori ovog, kao i prethodnih stručnih skupova su dugogodišnji partneri koprivničke knjižnice – Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, Hrvatska knjižnica za slijepe u Zagrebu i Komisija za knjižnične usluge osobe s invaliditetom i osobe s  posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Financijsku potporu svim navedenim aktivnosti koprivničke Knjižnice u obilježavanju visoke obljetnice omogućilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske,  Grad Koprivnica te Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice