Stručni skup i službeno otvorenje natječaja „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u 2017. godini“

10. ožujka 2017.

U organizaciji Hrvatske radiotelevizije i suorganizaciji Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” u Koprivnici će se održati motivacijski stručni skup i službeno otvorenje natječaja „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u 2017. godini“ u Domu mladih u petak, 17. ožujka 2017. s početkom u 10 sati. Pokrovitelji su Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.

Hrvatska radiotelevizija već 22 godine provodi ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj. U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljske skrbi iz cijele Hrvatske.

Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske.

Ove godine natječaj za sudjelovanje u projektu otvara se službeno u našoj, Koprivničko-križevačkoj županiji, na stručnom motivacijskom skupu. Kroz niz kraćih, vrlo zanimljivih stručnih prezentacija i iskustava dječjih vrtića i škola koja su prošlih godina sudjelovala u natječaju te pobijedile, ravnatelji, stručni suradnici i nastavnici odgojno-obrazovnih ustanova u našoj, Koprivničko-križevačkoj žuapniji imat će prilku dobiti niz korisnih informacija za pokretanje sličnih inicijativa u svojim sredinama.
 
Natječaj će biti otvoren do 22. travnja (Dan planete Zemlje). Uvjeti i pravila natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama županije, grada, gradske knjižnice, HRT-a te Ministarstva znanosti i obrazovanja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji također podupiru projekt. Nakon zatvaranja natječaja stručno povjerenstvo pregledava prijave i za samo natjecanje odabire pedeset ustanova koje će sudjelovati u projektu.  Članovi stručnog povjerenstva potom obilaze vrtove, savjetujući djecu i učitelje što trebaju učiniti da bi poboljšali izgled svojeg vrta i osvojili moguće nagrade. Krajem rujna ponovo se obilaze vrtovi koji su ušli u uži izbor, te povjerenstvo bira najljepši vrt koji dobiva nagradu na svečanosti koja će se krajem studenog održati u Zagreb, u zgradi Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju. Dodjeljuju se Zlatna povelja HRT-a (za najljepši kontinentalni vrt), Plava povelja (najljepši morski), Zelena povelja (ekološki) te posebna povelja za vrtiće ili područne škole.

Očekujući i u Koprivničko-križevačkoj županiji veliki odaziv stručnom skupu i natječaju, Đurđica Čočić, voditeljica projekta “Najljepši školski vrtovi Hrvatske radiotelevizije” i Lidija Komes, legendarna, autorica i mentorica ovog projekta pozivaju da se krene u avanturu uređenja školskih vrtova: „Iskustvo pokazuje kako se ne mora uvijek imati veliki prostor, veliki vrt… ponekad čak i okućnica ili predivno uređen balkon daju cijeloj priči sasvim drugi smisao, a djeca neizmjerno uživaju u tome što, zajedno s učiteljima i profesorima, stvaraju nešto sama, svojim rukama“.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice